Болоня победи Милан с 2:1 в отложен мач от 9-ия кръг на Серия "А". "Рособлу" взеха важни три точки срещу пряк конкурент в битката за Европа, след като направиха обрат на своя "Ренато Дал'Ара". Успехът на домакините обаче дойде с помощта на доста спорен гол. Сантиаго Кастро изравни резултата в 48-ата минута, след като преди това Рафаел Леао бе дал преднина на "росонерите" в 44-ата минута. Голът на аржентинеца обаче предизвика сериозни полемики, тъй като при паса към него топката срещна ръката на Джовани Фабиан, но въпреки това попадението не бе отменено, дори и след намесата на ВАР.
Бившият рефер Лука Марели обясни пред DAZN каква е причината за това решение на съдиите. Според правилата, всеки гол, който е отбелязан директно с ръка не трябва да бъде признат. Същото се отнася и за попадения, отбелязани от футболист, който е докоснал топката с ръка при овладяването й, независимо дали това е станало умишлено или неволно.
Clamoroso al Dall'Ara: Castro fa gol dopo un assist di polso da parte di Fabbian 😡
— Spazio_Milan (@MilanSpazio) February 27, 2025
"Non può entrare in gioco la regola dell'immediatezza, perché Fabbian effettua l'assist e non il gol", la spiegazione di Marelli a DAZN 🗣️😱#BolognaMilan #SerieA #Castro #Fabbian #LucaMarelli pic.twitter.com/X416Vr9IWu
Тук обаче ситуацията е различна, защото топката не среща ръката на голмайстора, а на човека, който асистира за гола. Очевидно е, че това става неволно, а и ръката на Фабиан е прибрана до тялото му и е в естествена позиция. Това е и причината съдиите да преценят, че няма нарушение на правилата и голът може да бъде зачетен като редовен.
Следвай ни:Снимки: Gettyimages