На 11 май (събота) в близост до Варна ще се състои почистване на р. Камчия – сборен пункт: устието на Камчия в 10:00 часа, почистване на р. Батова – сборен пункт: с. Долище в 11:00 часа и почистване на Шабленското езеро – сборен клуб: кметство на с. Езерец в 9:30 ч., съобщиха от организаторите.

Едновременно дванадесет скаутски клуба от цяла България, съвместно с природозащитници и доброволци ще почистват крайбрежията на реките Искър, Дунав, Русенски лом, Камчия, Черна, Батова, Еленска, Тученишка, Чернелка и на Шабленското езеро.

Заедно с климатичните промени и свръхпотреблението, замърсяването е една от основните заплахи пред реките.

В България има 325 реки, които са прекомерно използвани и в тях има все по-малко живот и все по-малко вода за нас. Основата причина за замърсяването на реките сме именно ние – хората. Изхвърлянето на пластмасови отпадъци и петролни продукти, както и изпускането на индустриални води, съдържащи значителни количества органични или неорганични вещества, увреждат речните екосистеми и водят до постепенното загиване на техните видове. Последващ негативен ефект настъпва, когато чрез вливането си в морето реките пренасят в него и своите замърсени води. По този начин отпадъците се разпространяват и унищожават местообитания и екосистеми по целия свят.

За щастие, както замърсяването, така и опазването на реките зависи отново от нас – хората. Поддържането на сладководните водоеми е от изключително важно значение, ако искаме животът на Земята да продължи да бъде такъв, какъвто го познаваме.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html