Снимки "Петел"

Родители се събраха на протест срещу Национална стратегия за детето във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Близо 200 души се събраха пред сградата на Общината в 17.30 часа, където протеста ще продължи до 20.00 часа. По време на протеста отново припомниха част от спорните точки, срещу които се обединяват родители от цялата страна.


Организаторите на протеста във Варна призоваха за силна гражданска позиция срещу Национална стратегия за детето.Радио „Фокус“ – Варна припомня, че това е втори протест на родителите в цялата страна, след като през месец април те излязоха в редица градове в страната, за да изразят недоволството си срещу „Национална стратегия за детето 2019-2030 г.“. Според протестиращите, този документ трябва да бъде напълно отменен и пренаписан с участието на български граждански организации. На 10 май във Варна организаторите на протеста проведоха дискусия на тема „Политики в Стратегия за детето 2019-2030, застрашаващи българското семейство и децата“.

На мероприятието присъстваха адвокат Петър Николов и Александър Желев, който е представител на общността на българите в Норвегия. По време на събитието те посочиха 5 ключови точки, срещу които се обединяват. Според родителите забраната за телесно наказание над деца вече съществува в българското законодателство и няма нужда от подобна точка и в спорната стратегия, където критериите за насилие са много по-общи. Друг спорен момент в документа според тях е така наречената „детска бедност“. Според тях подобни действия от страна на държавата не отразяват финансовото състояние на цялото семейство и не работят за неговото подпомагане, а обуславят извеждане на детето от семейната среда. Сред другите спорни теми са и сексуалното образование на децата, смъкването на възрастта за задължително образование, дефиницията на термина „дете“ в риск, участието на неправителствени организации в имплементирането на стратегията и възможността децата анонимно да подават сигнали за проблем в семейството на телефон 111 116. 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html