Щангистът на „Титан” Христо Христов постигна поредния си голям успех на международния подиум - бронзов медал в изхвърлянето в категория до 109 кг на световното първенство за юноши до 20 години на остров Фиджи.

Травма в кръста в първия опит в изтласкването обаче не позволи на 18-годишния талант да се пребори за високо класиране в двубоя, след като личният му треньор Живко Николов го спря за третия опит.

След завръщането във Варна Христо веднага се присъедини към лагера на мъжкия национален отбор на „Спортпалас”.

В интервю за „Петел” той разкрива какво се е случило на остров Фиджи и за кое най-много съжалява.

 

- Христо, вдигна високо летвата през последните три години. Всички свикнаха да си първи или медалист на големи първенства. Как се чувстваш сега?

- Единственото, за което съжалявам, е че не можах да си направя състезанието. Това е първата ми нула в кариерата. Друг път винаги съм завършвал, дори да не съм първи, съм постигал резултат в двубоя.

 

- Спрямо световната ти титла за кадети и трите европейски, както и среброто от  Олимпиада, какво е за теб това бронзово отличие?

- Не по-малко ценно. Все пак е първо от световно за юноши.

 

- Какво се случи в първия опит на 200 кг в изтласкването?

- Вдигнах щангата на гърди, но левият ми крак приплъзна и усетих как изпращя кръста ми. С добутване вдигнах тежестта над себе си, но не ми зачетоха опита. Във втория опит, след като вдигнах щангата на гърди, болката вече бе станала нетърпима и нямаше как да я тласна.

 

- Ако зависеше от теб, би ли излязъл за третия опит?

- Минаваше ми през ума да го направя, за да не кажат, че съм глезльо. Но много ме болеше и треньорът като ме видя как се гърча от болка, ме спря.

 

- Какво би отговорил на тези, които ще кажат, че си се провалил?

- Хорското мнение не ме вълнува, нито ме притеснява. Оставам спокоен и сега за мен е най-важно да си извадя поука от грешките, за да не ги повтарям. Защото, щом е дошла контузия, значи съм допуснал редица грешки. За тях упреквам единствено себе си.

 

- Какво е състоянието ти в момента?

- По-добро, отколкото на състезанието. Болката намаля, но утре все пак ще мина ядрено-магнитен резонанс. Надявам се до 10 дни да се включа пълноценно в тренировките.

 

- Какви постижения са ти необходими, за да вдигаш на световното за мъже в Тайланд наесен?

- 185 кг в изхвърлянето и 220-225 кг в изтласкването. Те са по силите ми, ако се съди по това, което вдигам в тренировките. Моята цел е да се справя с тежестите, които биха ми позволили да се боря за място в Топ 8 на първенството на планетата. Иначе не виждам смисъл да ходя като турист в Азия.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html