Класни ветроходци от шест държави идват тази седмица във Варна за старта от Европейската купа в олимпийските класове "Лазер Стандарт", "Лазер Радиал" и детския "Лазер 4,7".


До този момент има заявки от 45 екипажа от България, Украйна, Русия, Кувейт, Франция и Румъния. Сред тях е и настоящата европейска шампионка в този спорт Александра Лукоянова. Предвидени са 8 гонки, като стартът на състезанието е в петък, 14 юни, а финалът - на 16-ти.

Организатор на престижната надпревара е Българската федерация по ветроходство, а домакини са община Варна и СК Черно море-Бриз. Събитието е част от програмата на "Варна - Европейски град на спорта 2019" и е генерална репетиция за европейското първенство през 2021 г., на което морската столица също ще бъде домакин. Тогава се очакват около 350 екипажа.

Иначе гонките от Европейската купа тази седмица ще се проведат максимално близо до брега - в зоната на Алея Първа, Офицерския плаж и Варненския залив. По този начин повече хора ще могат да видят отблизо оспорваните битки в морето.

Нашият отбор също е сред фаворитите за медали като в него личат имената на Мариела Николова, Даниел Николов, Калина Маринова и други надежди в по-малкия клас. Състезанието ще премине в 8 гонки в трапецовидна дистанция, а всеки от трите класа ще стартира отделно. Очаква се от 2 до 5 метра сила на вятъра при слънчево време.

Програма
Европейска купа по ветроходство в клас „Лазер“
14.06.2019 г 
11:00 ч. Церемония по откриване
13:00 ч. - Старт на първа гонка за деня – Варненски залив
15.06.2019 г
11:00 ч. Старт на първа гонка за деня – Варненски залив
16.06.2019 г.
11:00 ч. Старт на първа гонка за деня – Варненски залив
18 ч. Церемония по награждаване на призьорите и закриване на състезанието
Място на провеждане: Алея Първа, Зоната на  Офицерски плаж – изток, до втора буна.
 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html