Селекционерът на мъжкия национален отбор на Япония Филип Блейн обяви имената на 13-те играчи, които ще играят на Олимпиадата в Париж 2024.

Япония е едва вторият отбор, който обявява състава си за Игрите във френската столица, след като САЩ го направиха още на 10 май.

Филип Блейн ще заложи на по-голямата част от ядрото, с което Япония направи значителен скок в международния волейбол през последните няколко години, като спечели бронза от Лигата на нациите през 2023-а година и се изкачи до №2 в световната ранглиста в момента.

Включването на 20-годишният посрещач Масато Кай, който имаше добри представяния в основната фаза на тазгодишната VNL, е може би най-интересният аспект от селекцията на Блейн, която включва стълбовете на отбора през последните няколко години като капитана Юки Ишикава, диагонала Юджи Нишида, посрещача Ран Такахаши, центъра Таиши Онодера, разпределителя Масахиро Секита и либеро Томохиро Ямамото. Заедно с втория разпределител Акихиро Фукацу, диагонала Кенто Мияура и другите посрещачи Кентаро Такахаши и Шома Томита, Кай ще бъде един от само петимата дебютанти на Олимпиада в японския състав, който включва осем играчи от тима на Игрите в Токио 2020.

"За да спечелим медал на Олимпиадата, ще трябва да сме в най-добрата си физическа, техническа и тактическа форма. Ние подготвяме играчите да могат да вземат добри решения в трудни ситуации и VNL ни помогна да подобрим този аспект. Финалите на VNL ще съберат отново 8-те най-добри отбора в света и това ще бъде страхотно изживяване за нас", коментира селекционерът Филип Блейн.

"Нашата най-голяма цел в Париж е да спечелим медал и ще подходим към нея с голяма решителност. Натрупахме много опит след Токио 2020 и това е една от основните ни силни страни, наред с техническите ни умения. Имаме месец до Олимпиадата и ще се подготвим по най-добрия начин, за да се опитаме да спечелим златния медал", коментира пък капитанът на тима Юки Ишикава.

Япония ще разбере съперниците си в груповата фаза на Игрите в Париж 2024 днес, когато ще се проведеа жребия за турнира в Лодз (Полша) преди началото на финалите на Лигата на нациите утре.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Japan Volleyball Association (@jva_volleyball)

Съставът на Япония за Олимпиадата в Париж 2024:

Разпределители:

Акихиро Фукацу

Масахиро Секита

Диагонали:

Кенто Мияура

Юджи Нишида

Посрещачи:

Масато Кай

Ран Такахаши

Тацунори Оцука

Юки Ишикава

Центрове:

Акихиро Ямаучи

Кентаро Такахаши

Таиши Онодера

Либеро:

Томохиро Ямамото

Официална резерва:

Шома Томита (посрещач).

Снимки: volleyballworld.com

Последвайте каналите ни в: