Ема Радукану се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис на трева в Ийстборн. Представителката на домакините се наложи драматично с 4:6, 7:6(6), 7:5 срещу втората в основната схема Джесика Пегула (САЩ), която спечели турнира в Берлин през миналата седмица. Това е първи успех в кариерата на 21-годишната британка срещу тенисистка от топ 10 на световната ранглиста. 

Радукану, която е бивша шампионка от Откритото първенство на САЩ, спаси мачбол в тайбрека на втория сет, когато изоставаше с 5:6, но направи обрат до 8:6. В последната част представителката на домакините направи решителен пробив за 6:5, след което сервира успешно за спечелване на двубоя, продължил два часа и 46 минути. Преди това британката водеше с 5:2, но допусна колебания и изравняване в резултата.

В следващия кръг на турнира Радукану ще играе срещу финалистката от 2023 година Дария Касаткина. Поставената под номер 6 рускиня се наложи след обрат с 3:6, 6:4, 6:0 срещу китайката Юе Юан.

Кейти Болтър се класира за четвъртфиналите след успех с 6:4, 7:5 срещу шампионката от "Ролан Гарос" 2017 и пета в основната схема Елена Остапенко (Латвия), триумфирала с титлата в Ийстбъон преди три години.    

Третата поставена Джазмин Паолини, която достигна до мача за титлата на Откритото първенство на Франция през този сезон, също продължава напред след отказване на нейната съперничка Елизе Мертенс. Белгийката прекрати участието си в двубоя, когато изоставаше с 2:5, в първия сет, но получи контузия. Следващата съперничка на италианката Паолини ще бъде Кейти Болтър.

Защитаващата титлата си от миналата година Медисън Кийс и Каролина Мухова също ще играят една срещу друга в Ийстбърн. Поставената под номер 4 в схемата американката и бивша финалистка от Откритото първенство на САЩ отстрани Анхелина Калинина (Украйна) след 7:5 (5), 6:1.

Нейна следваща съперничка ще бъде Каролина Мухова. Чехкинята, която достигна до мача за титлата на "Ролан Гарос" 2023, се справи с 6:4, 6:1 срещу полякинята Магда Линет. 

В последния четвъртфинал една срещу друга се изправят Хариет Дарт и Лейла Фернандес. Участващата с "уайлд кард" представителка на домакините Дарт победи с 6:3, 6:7 (3), 6:0 американката София Кенин. 

Канадката Фернандес спечели лесно с 6:2, 6:1 срещу Ашлин Крюгер (САЩ).

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages