Селекционерът на Италия Роберто Манчини разказа за последната си среща на 29 декември с починалия Джанлука Виали и за своите емоции от дългогодишното им приятелство. Двамата заформиха атомно дуо в атаката на Сампдория за единствената шампионска титла в Серия "А" на клуба през 1991-ва, като работеха заедно и в “Скуадра адзура” за триумфа на Европейското първенство преди две години.

“Той нямаше сили и гласът му беше слаб, но беше много ясен. Поговорихме си за всичко, той дори ме пита за лагера с младежите през декември. Искаше да знае последното развитие на проекта. Лука се усмихваше и се шегувахме. Казах му, че той получаваше повече от мен в Сампдория, президентът плащаше повече на него, отколкото на мен. Няколко дни след сбогуването със Синиша аз загубих още един брат, по-малък брат, както обичах да го наричам. Срещнахме се, когато бяхме на 16 години, и никога не се разделихме. Изминахме целия път заедно. Младежкия сектор на “адзурите”, националния тим, Самп, радости и болки, победи и загуби. Тези две нощи на “Уембли”. Веднъж плакахме с тъга и горчивина преди доста години (загубения финал на Шампионската лига през 1992-ра - б.р.). Другия път плакахме от радост (спечелената титла на Евро 2020 - б.р.), като бяхме събрани от съдбата преди неговата смърт.

This will be forever in my head.

Vialli and his very good friend Mancini, in tears, after Italy won the Euros.

Today is a very sad day.

😢pic.twitter.com/knfNfbuM7G

— Sacha Pisani (@Sachk0) January 6, 2023

Джанлука беше най-добрият от всички нас, завършен нападател, перфектен и смел човек. Дълго се надявах той да стане президент на Сампдория. Щеше да започне изключителна история, както когато беше футболист. Беше привилегия да бъда негов приятел и съотборник във футбола и живота. Благодаря на президента Гравина, който го искаше в националния тим. Той ме направи щастлив и имаше решаваща роля за триумфа на Европейското първенство. Играчите го обичаха. Джанлука имаше силата и ни даде куража, за който не знаехме, че имаме. Този, който той използва, за да се бори с болестта, оставайки с нас, докато можеше. Сбогувам се с още един брат след Синиша. С неговата сила ще продължа напред, за да му посветя нещо важно, за което сме си мечтаели цял живот (световната титла - б.р.)”, сподели Манчини, цитиран от италианските медии.

Gianluca Vialli and Roberto Mancini were friends over 40 years.

The 'goal twins' were a feared striking partnership for Sampdoria, played together for Italy and Vialli was Mancini's assistant when Italy won Euro 2020

A lifelong friendship.

RIP Gianluca ❤️ pic.twitter.com/1vQoP3rQE8

— FootballJOE (@FootballJOE) January 6, 2023

Снимки: Gettyimages