Трима квалифицирани и високопоставени лектори ще пристигнат в България за тазгодишната Треньорска конвенция на Европейската конфедерация по волейбол (CEV). За втора поредна година страната ни ще е домакин на престижното обучително събитие, което е насочено главно към работата с подрастващи. CEV Треньорската конвенция ще се проведе на 14 и 15 септември в София. Лекциите в столицата ни ще се водят от Ацуши Като, Коре Мол и Ранко Райович. Те ще споделят своето богатство от знания и опит с треньори и учители по физическо възпитание от цяла Европа, работещи в началното ниво на играта.

Ацуши Като е опитен волейболен треньор и инструктор от Япония, с множество сертификати от FIVB. Работил е основно в родината си и в Тунис. Към момента е технически треньор в Piedmont VBC в Северна Каролина, САЩ. Ацуши Като въплъщава основните ценности на междукултурната адаптивност, особено чрез способността си да обучава на английски, френски и китайски. Неговата треньорска философия интегрира традиционни японски техники и принципи на бойните изкуства, като по този начин насърчава иновациите и глобалното сътрудничество във волейболния треньор.

Норвежецът Коре Мол е познат като състезател и треньор, както във волейбола, така и в плажния волейбол. С ръководни позиции на национално ниво и мандат като шеф на спорта в Норвежката волейболна федерация (NVBF) до 2010 г., Мол е преминал през всякакви роли в спорта. Неговата коучинг философия дава приоритет на непрекъснатото усъвършенстване и насърчава доверие, честност и високи постижения. Известен с острото си око за таланта и холистичното развитие на играчите, подходът на Мол набляга на техническата прецизност, стратегическите иновации и психическата устойчивост. Той е двукратен носител на наградата за "Треньор на годината" по плажен волейбол - през 2019 г. и 2021 г. Известен е като баща и наставник на двойката по плажен волейбол Андерс и Хенрих Мол (Beach Volley Vikings), а също така наставлява и Кристиян Сорум/Матиас Бернстейн.

Д-р Райович е специалист по вътрешни болести и невроендокринолог. Ръководи катедрата по „Невронауки в образованието" към Педагогическия факултет в Копер, Словения. Райович е създател на системата за обучение NTC, която в момента се прилага в над 20 европейски страни, с акредитация от министерствата на образованието в цели седем държави. Той е автор на повече от 20 книги, ръководства и игри за цялостно детско развитие и служи като експерт към Европейската хандбална федерация (EHF) по невронауките в спорта. Райович основава „Менса Сърбия" и NTC отдела за надарени деца. Той получи международно признание за своя интелектуален принос през 2015 г. и живее в Нови Сад, където продължава работата си с акцент върху образованието и развитието на таланта.

"За нас е удоволствие да посрещнем за втора поредна година треньори от толкова много държави", коментира Любо Ганев, президент на БФВолейбол. "Освен това, изпитваме гордост, че с организацията на подобно събитие, допринасяме за развитието на специалистите по волейбол и на волейбола при подрастващите на континента. Работата с младото поколение и с децата е един от водещите фокуси и в работата на Българска федерация по волейбол, затова приемаме изключително отговорно и отдадено мисията да проведем Треньорската конвенция и тази година. Убедени сме, че ще се получи един много интересен и ползотворен семинар, още повече, че пристигат лектори на три различни школи – азиатската, скандинавската и балканската. Темите, които са зададени, са важни и интригуващи."

"Щастливи сме, че отново ни се гласува доверие да приемем едно от най-важните събития в календара на CEV и че се утвърждаваме като много добър домакин. Условията, които предоставихме миналата година за лекциите, теоретичните и практическите занимания на Треньорската конвенция, бяха високо оценени от присъстващите. Затова не е имало колебания коя да бъде тазгодишната локация. Мотивирани сме да се представим на високо ниво и да впечатлим отново нашите гости", добави Валентин Помаков, главен координатор на проекта.

Последвайте каналите ни в: