Президентът на Германския футболен съюз (ГФС) Бернд Нойендорф вече не оценява Световната федерация (ФИФА) като корумпирана и каза, че обтегнатите отношения между двете структури бавно се подобряват. Самият Нойендорф не подкрепи активно преизбирането на Джани Инфантино за президент на ФИФА миналата година, имаше различни мнения с швейцареца около Световното първенство през 2022 година в Катар, а изрази и доста сериозен скептицизъм Саудитска Арабия ще бъде домакин на събитието през 2034 година.

"Срещнахме се няколко пъти и имахме добри разговори. Няма друг начин", заяви Нойендорф пред списание "Шпигел". - Трябва да нормализираме отношенията си с ФИФА до някаква степен. Така или иначе, работим заедно. Имаме си нашите позиции, но работим заедно".

В миналото ФИФА беше разтърсена от афери около длъжностни лица, които също заемаха позиции във Цюрих, но Нойендорф каза, че не смята ръководния орган за корумпиран. Самият той е член на Съвета на ФИФА, както е новото име на изпълкома. И допълни, че не само в ГФС, но и в цяла Германия репутацията на световната централа е доста спорна. Но дори и да е така, той оценява работата на ФИФА за развитието на футбола в света.

По отношение на предстоящото Световно първенство през 2034-а година, което трябва да се проведе в Саудитска Арабия по всяка вероятност, той каза: "Ще разгледаме този въпрос в УЕФА с другите европейски страни. И ще видим какво споразумение можем да постигнем, за да го предложим на ФИФА. Уставът на ФИФА предвижда, че ние също трябва да заемем позиция по човешките права и подобни въпроси. Няма да седим и да не правим нищо по въпроса".

Подобно на Катар, Саудитска Арабия също получава много, дори по-ожесточени критики за неспазване на човешките права. ФИФА пое критиките заради лекия избор, но се оправда, че до 31-и октомври 2023-а година – когато изтече крайният срок, никой друг не е подал заявка за домакинство на Мондиал 2034.

В схемата за ротация между континентите е ред на Азия за 2034 г., а Саудитска Арабия е единственият кандидат. Окончателното потвърждение се очаква през декември.

Последвайте каналите ни в: