Отборите на Австралия и Испания се изправят един срещу друг в първия сблъсък от баскетболния турнир на Олимпийските игри в Париж. Срещата започва днес от 12:00 часа българско време на закрития стадион “Пиер Мороа”, който е дом на футболния отбор на Лил.

Двата тима са част от група “A”, в която се намират още отборите на Гърция и Канада. Именно с дербито между тези два тима се закрива първия ден на баскетболната надпревара на Игрите във френската столица.

Австралия направи солидна подготовка за Олимпийските игри, включваща осем подготвителни двубоя, като “кенгурутата” загубиха само един от тях - с шест точки разлика от олимпийските шампиони от САЩ (92:98). Австралийците победиха свои основни съперници за медалите като Франция и Сърбия, като успехът на “петлите” дойде драматично с 83:82, а този над западните ни съседи - с 84:73.

The Boomers kick off their 2024 Olympic campaign with a match-up against Spain tonight in Lille.

⏰ 7:00pm AEST
📺 9now
📊 https://t.co/tJwy2JyNGE#WeAreBasketball | #GoBoomers | #AllezAUS pic.twitter.com/B0IloIw2ht

— Basketball Australia (@BasketballAus) July 27, 2024

В състава на тима на Брайън Гооржиан личат имената на Джош Гиди, Данте Екзъм, Пати Милс, Джош Грийн, Дайсън Даниелс, Джо Ингълс, Матю Делаведова и Дуоп Рийт.

Отборът на Испания ще се опита да завоюва пети комплект медали от Олимпийски игри след трите сребра от Лос Анджелис 1984, Пекин 2008 и Лондон 2012, както и бронза от Рио 2016. “Ла Фурия” трябваше да си заслужи класиране за Игрите в Париж чрез квалификационен турнир във Валенсия, който спечели без нито едно поражение. След това селекцията на Серджо Скариоло надигра Аржентина със 76:72 и Пуерто Рико със 107:84 в единствените си две контроли преди началото на Олимпиадата.

🇫🇷 @Paris2024 | 𝓛𝓵𝓮𝓰ó 𝓮𝓵 𝓭í𝓪‼️

HOY JUEGA #LaFamilia 🤩

🇦🇺🆚🇪🇸
🏆 Fase de Grupos #Olympics
⏰ 11:00h
📌 Pierre Mauroy (Lille)
📺 @La1_tve - @Eurosport_ES #SomosEquipo pic.twitter.com/axyTfjV99z

— Baloncesto España (@BaloncestoESP) July 27, 2024

Испанският тим отново ще бъде воден от братята Уили и Ернанчо Ернангомес, като “старите кучета” Руди Фернандес и Серхио Люл са на линия за последните си Олимпийски игри. Лоренцо Браун пък ще организира играта на иберийците.

Следвай ни: