Сто дни! Толкова изминаха от официалното обявяване на Станислав Генчев за треньор на Левски на 4 юни. Свикнали сме да се прави равносметка на всяко ново правителство за свършената работа от него за такъв период от време. Това дава възможност да се види дали се е променило положението в държавата, станал ли е по-добър животът на хората и т.н. Нека да видим какво успя да направи и какво не 43-годишният наставник на "Герена".

"За екипа ни е голяма отговорност да застанем начело на най-големия отбор в България. Искаме да наложим печеливш и доминираш стил, защото футболът е най-вече за феновете. Мечтата ми е да стана шампион с Левски. Имаме сили да сбъднем тази мечта. Няма нещо, което да ме притеснява и съм наясно каква е ситуацията в България. Крайно време е да се появи отбор, който да бутне Лудогорец. Аз вярвам, че ние имаме нужното, за да го направим", бяха част от думите на Генчев при официалното си представяне като треньор на Левски.

Думи, които веднага направиха впечатление на привържениците - така трябва да говори един наставник на гранда от "Герена". Генчев и щабът му получиха пълен кредит на доверие от страна на феновете и заради миналото си със синята фланелка, и се заловиха за работа. Свършеното по време на лагера в Правец си пролича веднага в официалните мачове. Но първо към селекцията. През лятото на "Герена" привлякоха седем нови футболисти. Това бяха вратарят Матей Маркович, защитниците Майкон, Алдаир, Кристиан Макун, халфът Клемент Икенна и нападателите Алекс Колев и Мустафа Сангаре. Генчев на няколко пъти заяви, че той носи цялата отговорност за взетите играчи, като единствено бразилският ляв бек Майкон пристигна преди назначението на треньора. Мнозина повдигаха вежди, че привлечените футболисти, които предимно идваха от втора и трета дивизия, няма как да сформират отбор за титла. Но началните стъпки на тима вдъхнаха оптимизъм сред феновете и те започнаха да пълнят трибуните.

Стартът на приказката между Генчев и Левски бе повече от успешен, при това гарниран с атакуващ и красив футбол. Четири двубоя, четири поредни победи и голова разлика от 15-1 след успехи над Локо София (6:1), Ботев Враца (4:0), Локо Пловдив (2:0) и Крумовград (3:0). Треньорът обаче остана здраво стъпил на земята и заяви: "Най-нормалното нещо бе Левски да спечели тези двубои!". Но привържениците бяха на гребена на вълната и започнаха да се прокрадват и поизкуствено надути фрази колко силни са сините.

В петия кръг Генчев и Левски се срещнаха с реалността и загубиха с 0:1 от Лудогорец в Разград. Равностойна битка, леко надмощие на домакините и късмет, споходил Кайо Видал, за да вкара след рикошет в края. След поражението имаше и основателни претенции към главния съдия Георги Кабаков, но сякаш настрани останаха проблемите, които има да разрешава треньора на сините занапред. Постепенно работата на наставника и екипа му бе избутана встрани от ред декларации на ръководството по повод пловдивския рефер и неразбориите около дербито с ЦСКА. Последва не добро представяне срещу Хебър и минимална победа с 1:0 на "Герена" след бърз гол на Кристиан Димитров. Дойдоха и първите забележки от страна на Генчев към играчите. Преди паузата Левски стъпи накриво и във Варна срещу Спартак - 0:0 и машината зацикли. При сините се завърна старата слабост с нереализирането на създадените положения, а треньорът даде да се разбере, че схемата 3-1-4-2 няма да бъде променяна и той носи отговорност за избора ѝ, както и тази за състава.

Меденият месец между Генчев и Левски приключи. Треньорът има пълната подкрепа от страна на феновете, като проведе среща и с част от тях в офиса на НКП. 43-годишният специалист надали ще се радва на доверието на шефовете при серия от лоши резултати, но си спечели специален статут сред привържениците със своята откритост и самочувствие да води Левски. Видно е, че засега Генчев разполага със състава, с който да събори Лудогорец от първото, но пък са налицие предпоставки за класиране в евротурнирите, а защо не и за купата на България. Ако грабне трофей, ще е като изпълнена програма максимум към момента "Герена". Предстои да видим следващите дни от съвместната работа между Генчев и Левски.