Световната антидопингова агенция (WADA) обжалва пред Спортния арбитражен съд (КАС) решението на независим трибунал да оправдае водача в световната ранглиста по тенис при мъжете Яник Синер за неправомерни действия, след като той се провали на допинг тестове, съобщиха от WADA.

WADA appeals case of tennis player Jannik Sinner. Read more here: https://t.co/vExHGdmkZG

— WADA (@wada_ama) September 28, 2024

Решението за обжалване идва, след като Синер избегна отстраняване от игра, въпреки че е дал два положителни теста за забранен стероид.

Международната агенция за интегритет в тениса (ИТИА) разкри през август, че два теста на италианеца са показали ниски нива на клостебол през март, няколко седмици след първата му титла от Големия шлем на Откритото първенство на Австралия.

Констатацията на трибунала за "без вина или небрежност", който прие обяснението на Яник Синер, че веществото случайно е навлязло в тялото му чрез продукт, който неговият физиотерапевт е използвал за лечение на малка рана, не е правилна според приложимите правила, се казва в изявлението на антидопинговата агенция.

WADA заяви още, че жалбата е подадена в четвъртък, като ще поиска "период на недопустимост между една и две години" за италианеца, който освен Откритото първенство на Австралия спечели и Откритото първенство на САЩ през тази година.

"WADA не търси дисквалификация на каквито и да било резултати, освен тези, които вече са били наложени от трибунала на първа инстанция", казват от агенцията.

Решението на ИТИА може да бъде обжалвано освен от WADA и от италианските допинг власти.

Следвай ни: