Дисциплинарната комисия към Зоналния съвет на БФС във В. Търново  извади отбора на Янтра Драганово от състава на Южната “Б” областна футболна група. Член 28 от Дисциплинарния правилнок на БФС е приложен заради напускането на терена от играчите на тима в срещата с Първомайци.

Причината е, че в последния кръг нашия старши треньорът на тима Мирослав Терзиев е призова футболистите си да напуснат терена заради отсъден пряк свободен удар в 84-тата минута, директно от който е отбелязан гол в полза на гостуващия тим. Недоволството е, че според него и състезателите от състава не е имало нарушение в ситуацията. Самият наставник е със спрени права за 1 година.

Ето реакцията на Янтра под формата на писмо до БФС от члена на УС на клуба Мирослав Терзиев (без редакторска намеса):

Уважаеми г-н Иванов

Част съм от ръководството на „Футболен клуб Янтра – Драганово“ съгласно Актуалното състояние в Търговския регистър на юридическите лица с нестопанска цел сме действащ клуб/сдружение с ЕИК 104703285.

Футболния отбора се състезава активно от вече над 21 г. (от 2003 г. до сега) в окръжните „А“ и Б““ футболни група на Зона В. Търново.

По квалификация не съм с треньорски лиценз, но от пет години водя отбора и изпълнявам треньорски функции.

Обръщам се към Вас с уважение и представям на Вашето внимание създалата се ситуация касаеща в последствие и прилагане на чл. 28, ал.1, т. 2, бук. г от Дисциплинарен правилник (ДП) 2024/2025 г. на БФС , а именно За напускане на терена от състезатели на отбора, довело до прекратяване на срещата, на ФК, чийто отбор или състезатели са напуснали терена.

На 13.10.2024 г. е проведена футболна среща от 6 ти кръг на първенството на „Б“ ОФГ – „ЮГ“ зона В. Търново, между отборите на ФК „Янтра Драганово“ и ФК „Първомайци“ с. Първомайци (лидери в класирането на „Б“ ОФГ което е и най-ниското ниво). Към края на футболната среща при резултат 1:0 се взеха няколко неадекватни решения от главния съдия на срещата, което предизвика обрат в резултата в 85 тата минута в полза на лидерите в първенството, а именно отбора на ФК „ Първомайци“.

С оглед на последното в 85 тата минута след отбелязване на попадението довело до обрат в резултата до 1:2, се стигна до напускане на терена – НАПЪЛНО ДОБРОВОЛНО на целя отбор на домакините на ФК „Янтра Драганово“. Обръщам Ви внимание, че не са се допускали сцени на посегателство и/или насилие върху длъжностни лица, а само словесни нападки в духа на проявената тенденциозност, натрупване и специално отношение от страна на съдийски колегии водещи мачове на отбора, както и в случая. В продължение на горното искам да отбележа, че именно аз бях инициатора на това да се напусне терена нашия отбор, под влияние на продължаващата тенденциозност започнала в пълна сила от пролетния полусезон на 2023-2024 г., или по-конкретно след редовния конгрес на БФС провел се на 15.03.2024 г.

С оглед разглеждане на създалата се ситуация от Дисциплинарната комисия (ДК) на Зонален съвет (ЗС) на БФС – В. Търново с председател г-н Павлин Генчев, секретар Дончо Арабаджиев и член Стефан Костадинов на 17.10.2024 г. е взела решение (копие на което Ви предоставям), а именно наложена е имуществена санкция, отборът е изваден за спорно състезателната 2024/2025 г., както и наказание касаещо т. 2 в приложеното, което го приемам.

С това наше действие не сме искали да се прочуем до БФС в гр. София, да ни пишат по месните вестници и/или сайтовете, искахме да покажем нашата позиция на отбор който съвсем сам се справя с оцеляването си във футбола от 2003 до момента, без да е подпомаган и без да е зависим от никой. Винаги и все така на месно ниво сме се справяли, но е по-трудно и все по-трудно. Знаем защо ни наказват, който каквото ще да говори, ние вече изтърпяхме едно „наказание“ един пролетен полусезон на спортно техническата 2023/2024 г. в който бяхме също така „потискани“ и мачкани. С най-голямо уважение ни разберете вече не можем да търпим и втори полусезон, тази тенденциозност, тенденциозност към определени отбори проявили явна подкрепа към опозицията на сега действащото управление на БФС - ДА откровени сме и не искаме да бъдем двулични, но сега заради тази наша откровенност ще пострада футбола – единствения спорт в селото.

Проявата ни с напускането на терена на 13.10.2024 г. искаше да покаже:

Спиране на тенденциозно и неадекватно водене на срещи на отбора на ФК „Янтра Драганово“ с. Драганово от страна на съдийски колегии от ЗС на БФС гр. Велико Търново;

Целенасоченост за ощетяване – футболно и спортно-техническо от ЗС на БФС В. Търново, поради явната подкрепа която е изразена на последния конгрес на БФС от 15.03.2025 г. в посока обратна на сега действащото управление;

Да ние знаем – плащаме си всичко и въпреки това нямаме лостове с които да реагираме, дори наказания от подобен характер не се и обжалват. Въпреки това приемаме, приемаме да се унищожи футбола на база постановеното РЕШЕНИЕ от ЗС на БФС гр. Велико Търново, което със сигурност ще доведе до:

Разпускане на отбора състоящ се на 90% само от местни момчета със средна възраст 24 г., визирам 22 души футболисти с редовни картотеки;

Прекратяване на единствения спорт – футбола в селото, вече веднъж беше прекратен – между 1996 и 2003 г., за което тогава председателя на ЗС на БФС гр. Велико Търново г-н Георги Велинов ни помогна да започнем отново. Сега тези момчета ще тръгнат по други клубове от пролетта и няма сила която да ги спре, тъй като в Драганово се играе за чест и достойнство – пари не се дават на никой да играе футбол;

Заличаване и разграбване на база градена и поддържана през последните 20 години - спиране поддръжката на стадиона на селото (първия селски стадион който е с олимпйски размери – има три книги за него - които мога да Ви подаря, стадион на който са се водили републикански спартакиади), за една година което ще доведе до влошаване на материалната база и на терена, който от тази година вече поливаме. Едва успяхме през 2008-2009 г. да възстановим ограбената и рушащата се съблекалня, да изградим пейки и да ограничим достъпа на автомобили до терена на стадиона.

Инициативата която сме поели и водим е нашите послания да стигнат до всички аматьорски клубове в България, защото това положение в което се намираме ние сега не отговаря на стратегията 2022-2026 г. за развитие на футбола в т.ч. и на аматьорския футбол в България.

Уважаеми г-н Иванов апела ни е без да се молим на никой от управляващите структури на БФС при ЗС гр. Велико Търново – НЕКА ДА НЕ СЕ ВАДИ ОТ ПЪРВЕНСТВОТО на Б“ ОФГ – ЮГ зона В. Търново за спортно-състезателната 2024-2025 г., отбора на „Футболен клуб Янтра – Драганово“ с. Драганово, съгласно чл. 28, ал.1, т. 2, бук. г и чл. 28, ал. 5 от Дисциплинарен правилник (ДП) на БФС.

С уважение,

МИРОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

Член на УС на ФК „Янтра Драганово“

Следвай ни: