Кметът на Малко Търново: Започва ремонт на прочутия Вълчанов мост в сърцето на Странджа

Очаква се ремонтните дейности да започна съвсем скоро, разкри кметът на Малко Търново Илиян Янчев


Той е една от най-интересните забележителности, белязала съдбата на целия район

Ремонтират прочутия мост на Вълчан Войвода, който се намира близо до Малко Търново - в сърцето на Странджа. Това е пореден изпълнен ангажимент за кмета на Малко Търново Илиян Янчев, който от известно време водеше разговори с областния управител на град Къркларели именно по този повод. 

"Днес бях уведомен от Областна управа на Къркларели, че са отпуснати средства за възстановяването на Вълчанов мост. Това е в резултат на мои срещи с областния управител на Къркларели и турския консул. Този мост е с голяма история и искам да го реставрираме, нарекли сме го образно Моста на приятелството. След всички срещи в крайна сметка сме постигнали победа, ремонтът е вкаран в програмата и турската държава ще отпусне средства през 2019 г. Това е изключително хубаво, защото на територията от Резово до Свиленград няма един мост. Вълчанов мост е единственият такъв с история и може да стане хубава туристическа дестинация за любителите на велосипеди. Проблемът е, че вече се намира зад оградата по границата и достъпът до него ще е труден. Мостовете са места, където водата минава отдолу, а хората отгоре и е изключително хубаво, че Вълчанов мост ще се възстанови", каза пред Флагман.бг кметът на Малко Търново Илиян Янчев. 

Вълчанов мост е изграден повторно през 1908 г. от мрамор на мястото на по-стария дървен мост на Вълчан войвода. Той е улеснявал преминаването през често буйната Резовска река по пътя за гр. Малък Самоков Демиркьой) и гр. Виза в днешна Турция.

Една от версиите за моста е, че през 1941 г. по време на Втората световна война той бил миниран и при силна гръмотевична буря се самовзривил, като оттогава откъм българската страна два от трите свода са напълно разрушени.


В категории: Малко Търново