От УЕФА са предупредили Барселона и Реал Мадрид, че бъдещите им спечелени пари от продажбата на алтернативни източници на приходи няма да бъдат считани за легитимни печалби при разглеждането на дейността, свързана със спазването на Финансовия феърплей, съобщава британският “Телеграф”.

Това е неприятна новина за двата испански гранда, които през последните няколко години силно разчитаха на този подход за финансовата си стратегия. От изданието подчертават как, въпреки че беше глобен с 500 хиляди евро преди дни, Барселона успява да спазва Финансовия феърплей само заради нестандартните икономически лостове, използвани от клуба. Става въпрос за продажбата на телевизионни права на трети страни, както и на дялове от клубната телевизия. От Реал Мадрид също са продавали част от своите телевизионни права, макар и в по-малък мащаб.

EXCL UEFA tell Real Madrid & Barca that 'palancas' are not FFP compliant
-huge pressure on Barca to pass UEFA FFP in next cycle
-Real €360m Sixth St deal not legitimate income under UEFA
-Real Providence deal under fresh scrutiny
Story: https://t.co/0YVMBaLIFX

— Sam Wallace (@SamWallaceTel) July 15, 2023

Отсега нататък обаче за Финансовия феърплей от значение ще бъдат само приходите от продажбата на футболисти. Това поставя под сериозен въпрос възможността на каталунския клуб да продължава да спазва този регламент на УЕФА, пише още авторитетният вестник.

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Imago