Един от домакините Австралия се класира за полуфиналите на Световното първенство по футбол за жени. Отборът на Тони Густафсон надделя над Франция след изпълнение на общо 20 дузпи, като в редовното време и продължението двата състава завършиха при равенство 0:0, а при дузпите домакините се наложиха със 7:6.

За Австралия, който четири пъти е достигал до четвъртфиналите на Мондиал, класирането за полуфиналите е първо в историята. Съперник на австралийките в битката за място на финала ще бъде победителят от мача между Англия и Колумбия по-късно днес. В другия полуфинал ще се срещнат съставите на Испания и Швеция.

Australia has defeated France in the Quarterfinals of the Women's World Cup, taking the Matildas one step closer to the final.

Read more: https://t.co/IRUlPBjO2S pic.twitter.com/BcTQsEOJEg

— SBS News (@SBSNews) August 12, 2023

Вратарят на австралийския национален тим Макензи Арнолд спаси три дузпи срещу Франция, а самата тя пропусна при своето изпълнение при драматичната развръзка на четвъртфиналния двубой в Бризбън. Решителната дузпа бе реализирана от Кортни Вайн.

The atmosphere at the Olympic Park after Cortnee Vine scored the winning penalty for co-host Australia 🇦🇺 7-6 France 🇫🇷 (pen)
#AUSFRA #FIFAWWC #FIFAWomensWorldCup2023 #BeyondGreatness pic.twitter.com/eBxYP12cIu

— cecilia omorogbe (@CTV_ceceO) August 12, 2023

Французойките изиграха по-добро първо полувреме и имаха шанс да спечелят в продълженията, но не успяха да реализират. При деветата дузпа за Франция Кенза Дали пропусна, а изпълнението бе повторено след преразглеждане на ситуацията с ВАР и Арнолд отново не позволи попадение. След това и ударът на Клеър Хънт за Австралия бе отразен успешно, за да се стигне до 10 изпълнения от бялата точка за всеки от противниците.