Франция се класира за 1/4-финалите на Евро 2024 след минимален успех с 1:0 над Белгия. Тимът на Дидие Дешан отправи 20 удара и повече търсеше победата, но отново не успя да стигне до гол от игра, тъй като двубоят бе решен след автогол на Ян Вертонген в 85-ата минута. До този момент "петлите" бяха реализирали две попадения в Германия, като първото отново бе след автогол, а второто - от дузпа. Белгийците се защитаваха повече, но също имаха своите шансове, като на три пъти Майк Менян правеше важни спасяваният. На 1/4-финалите Франция ще срещне победителя от сблъсъка между Португалия и Словения, който е по-късно тази вечер.

Двата отбора изключително често се изправят един срещу друг и това бе 76-ия им сблъсък. Само един от тези мачове обаче досега бе на европейски финали. Това се случва преди 40 години в груповата фаза на Евро 1984. Тогава “петлите” печелят с 5:0 след хеттрик на Мишел Платини и голове на Ален Жирес и Луис Фернандес по пътя към първата им европейска титла.

15

Дидие Дешан е разместил играчите си в атака, като Усман Дембеле сяда на пейката, а вместо него стартира Антоан Гризман. Маркюс Тюрам, който започва за сметка на Баркола, и Килиан Мбапе са другите двама нападатели във формацията на "петлите".

Notre 1️⃣1️⃣ de départ pour ce 1/8 de finale ⚔️#FRABEL | #FiersdetreBleus pic.twitter.com/LmdmK6dz6P

— Equipe de France ⭐⭐ (@equipedefrance) July 1, 2024

Доменико Тедеско е направил две промени. Лоис Опенда и Яник Караско започват. Юри Тилеманс и Леандро Тросар сядат на пейката. За първи път от началото на турнира Опенда и Лукаку стартират едновременно в мач на Белгия.

The 11 for the round of 16. 🫡 #SelectedByPwC #FRABEL #WirSchaffenDas pic.twitter.com/3MxSN9Lwk5

— Belgian Red Devils (@BelRedDevils) July 1, 2024

Двубоят започна равностойно, но след десетата минута "петлите" взеха инициативата. Гризман и Кунде комбинираха добре отдясно, което създаде предпоставки за много голяма опасност пред вратата на Кастеелс, но играчът на Барселона върна лошо топката и провали ситуацията.

Единственият точен удар в първите 20-ина минути бе отправен от Гризман, но не представляваше никакъв проблем за Кастеелс.

В 23-тата минута за първи път Доку направи пробив отляво, справи се с Кунде, след което бе фаулиран от Гризман пред границата на наказателното поле. Нападателят получи жълт картон, а Де Бройне изпълни фаула и стреля директно към вратата. Топката се отклони леко от стената и падна много коварно пред Менян, който изби с крак.

15

След този момент белгийците се активизираха и на свой ред поеха контрола. В 27-ата минута Опенда се справи с Упамекано. Неговото центриране бе изчистено, но топката стигна до Караско, който стреля, а Ернандес блокира удара му. "Червените дяволи" поискаха дузпа за игра с ръка. Ръката обаче бе плътно до тялото на бранителя и наказателен удар нямаше как да бъде отсъден.

В 34-тата минута Кунде центрира перфектно отдясно, а Тюрам засече с глава, но ударът му премина встрани.

Французите завършиха по-добре полувремето. В добавеното време дори можеха да вземат аванс, след като за първи път днес Мбапе проби добре отляво, преодолявайки Доку, стигна до аутлинията и потърси подаване. Топката бе отклонена на пътя на Чуамени, който стреля силно, но над гредата.

Отново Чуамени бе близо до гола няколко минути след началото на второто полувреме. Халфът на Реал стреля много добре от около 22 метра, получи се лек рикошет и топката пое към долния ляв ъгъл на вратата на Кастеелс, който обаче се намеси качествено и изби. Малко след това Тюрам засече центриране на Кунде. Нападателят на Интер обаче засече топката с рамото си, а не с главата и кълбото премина над вратата.

Натискът на Франция от началото на второто полувреме продължи и в 54-тата минута Мбапе направи добър рейд, след който стреля от границата на наказателното поле, но и този изстрел премина над напречната греда. Малко по-късно Кунде за пореден път се включи добре отдясно и намери Мбапе в наказателното поле. Капитанът на Франция обаче не успя да уцели добре топката и ударът му се оказа отново неточен.

В 60-ата минута за първи път от доста време белгийците направиха нещо в предни позиции. Де Бройне много добре изведе в наказателното поле Караско, който обаче се забави и позволи на Тео Ернандес да направи изключително важен шпагат, с който изби топката в ъглов удар.

Theo Hernández 😤👏#EURO2024 | #FRABEL pic.twitter.com/xnEqZVbeUZ

— UEFA EURO 2024 (@EURO2024) July 1, 2024

Дешан замени Тюрам с Коло Муани, а Тедеско вкара Мангала на мястото на Опенда.

В 71-вата минута най-сетне Ромелу Лукаку създаде нещо интересно в предни позиции. Нападателят получи отляво и стреля силно, но Менян спаси.

Три минути след това Франция имаше нова възможност. Центриране от корнер бе изчистено, но Салиба овладя, преодоля Доку и нанесе силен удар, но топката се оплете от външната страна на мрежата.

В 78-ата пореден изстрел на Мбапе профуча над вратата.

В 83-тата Доку намери Де Бройне пред границата на наказателното поле. Халфът на Манчестър Сити стреля веднага, но Менян отново бе на ниво и изби.

Натискът на Франция даде резултат в 85-ата минута, когато продължителна атака на "петлите" завърши с подаване на Канте към Рандал Коло Муани в наказателното поле. Нападателят се обърна и нанесе неособено качествен изстрел, който обаче рикошира в коляното на Вертонеген и влезе във вратата на безпомощния Кастеелс,

Франция: Менян, Кунде, Упамекано, Салиба, Ернандес, Канте, Чуамени, Рабио, Гризман, Тюрам, Мбапе

Белгия: Кастеелс, Кастан, Фаес, Вертонген, Теате, Караско, Онана, Де Бройне, Доку, Лукаку, Опенда

Последвайте каналите ни в: