Футболистите на последните два европейски клубни шампиона, а именно Манчестър Сити и Реал Мадрид, имат най-много призове за Играч на мача в досегашните 44 срещи на Евро 2024 преди изиграването на четвъртфиналите на турнира, показва справка на AS.

Както “лос бланкос”, така и “гражданите” могат да се похвалят, че техни играчи са спечелили по пет броя от наградите, които УЕФА дава след края на всеки двубой от Европейското първенство в Германия. Това означава, че в 22% от случаите призът отива при играч на някой от двата клуба. От състава на Реал Мадрид с две награди за Играч на мача има англичанинът Джуд Белингам, а турчинът Арда Гюлер, хърватинът Лука Модрич и германецът Антонио Рюдигер са с по една. Що се отнася до представителите на Манчестър Сити, белгиецът Кевин Де Бройне е с два приза, а по един имат испанецът Родри, швейцарецът Мануел Аканжи и португалецът Бернардо Силва.

Що се отнася до първенствата, испанската Ла Лига и английската Премиър лийг си делят първото място в това отношение с по 10 футболисти, които са били провъзгласявани за Играч на мача в това издание на турнира. Освен петимата наградени от Реал Мадрид, приза са получавали трима от Барселона - германецът Илкай Гюндоган, французинът Жул Кунде и испанецът Феран Торес, както и по един от Атлетик Билбао и Валенсия, съответно испанецът Нико Уилямс и грузинецът Гиорги Мамардашвили. Към призьорите на Манчестър Сити могат да се добавят двете награди на датчанина Кристиан Ериксен от Манчестър Юнайтед, двете на нидерландеца Коди Гакпо от Ливърпул и едната на датчанина Пиер-Емил Хьойберг от Тотнъм. На третата позиция след Ла Лига и Премиър лийг е германската Бундеслига със 7 награди, а прави впечатление, че саудитското първенство със своите 4 награди има повече от френското и португалското, които са съответно с 2 и 1, докато нидерландският шампионат няма нито един подобен приз.

Последвайте каналите ни в: