На всяко следващо издание на Олимпийските игри се появяват нови волейболисти, тъй като след години на упорит труд и успехи, те в крайна сметка са избрани в националните отбори на страната си, за да ги представят на най-голямата сцена на международния спорт.

Много играчи могат да изпитат това не един, а няколко пъти, а на Игрите в Париж 2024, има особено силна и завършена група от олимпийски ветерани, които ще помогнат на своите отбори с огромния си опит.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Volleyball World Brasil (@volleyballworldbrasil)

Бруно Резенде

На 38-годишна възраст Бруно ще направи своето пето участие на олимпийски игри в Париж, третото му като капитан на Бразилия. Разпределителят направи своя олимпийски дебют със сребърен медал от Пекин 2008 и повтори резултата четири години по-късно в Лондон 2012. Той изведе Бразилия до незабравима домакинска победа на Игрите в Рио 2016 и след като не донесе медал у дома за първи път преди три години, в Токио 2020, когато "Селесао" остана на 4-о място, сега ще бъде решен да върне отбора си на подиума във френската столица.

Мая Огниенович

Легендарната сръбска разпределителка ще отпразнува своя 40-ти рожден ден по време на Игрите в Париж 2024, които ще бъдат нейните пети. Тя се завърна у дома с празни ръце както от Пекин 2008 (5 -о място), така и от Лондон 2012 (11-то място), но беше ключова фигура в успешните кампании на отбора в Рио 2016, където спечелиха сребърен медал, и Токио 2020, където спечелиха бронза. Златото е единственият липсващ медал за Огниенович и тя ще го търси в Париж.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Volleyball World (@volleyballworld)

Лусиано Де Чеко и Факундо Конте

Двамата основни стълба на аржентинския национален отбор в продължение на повече от десетилетие, 36-годишният разпределител Лусиано Де Чеко и 34-годишният посрещач Факундо Конте ще водят своя национален отбор в 4-ото им участие на Игрите в Париж 2024. След като помогнаха на отбора да си осигури пето място на първите си две олимпийски игри (Лондон 2012 и Рио 2016), Де Чеко и Конте изиграха важна роля, когато южноамериканците взеха бронза в Токио 2020, завръщайки се на олимпийския подиум след 33 години.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Volleyball Nations League (@volleyballnationsleague)

Джордън Ларсън

MVP на Олимпиадата в Токио 2020, 37-годишната посрещачка Джордън Ларсън е в американския национален отбор от 2009-а, като има три олимпийски участия преди Париж 2024. Преди да спечели златото в японската столица преди три години, тя помогна на отбора да вземе сребро в Лондон 2012 и бронз в Рио 2016, попълвайки пълния си набор от медали. Ларсън посочи, че може да се оттегли от американския национален отбор след Токио 2024, но се върна за евентуално финално олимпийско приключение в Париж.

Лукаш Сааткамп

След Бруно, 38-годишният център Лукаш Сааткамп е членът с най-дълъг стаж в бразилския национален отбор, който ще играе в Париж. Той отпразнува дебюта си на Олимпийски игри със сребро в Лондон 2012 и беше титуляр в отбора, който спечели златото пред своите фенове на Игрите в Рио 2016. Четвъртото място в Токио 2020 се смята от Лукаш за голямото му разочарование и той ще даде всичко от себе си, за да помогне отборът да се върне на подиума в Париж.

Моника Де Дженаро

Крепостта в защита на Италия от 2006-а година насам, 37-годишното либеро Моника Де Дженаро се отправя към четвъртата си олимпийска изява в Париж 2024. Тя е единствената състезателка в отбора, играла за страната си в Лондон 2012, където италианките завършиха на 5-о място. След като се класира 9-а в Рио 2016 и 6-а в Токио 2020, Де Дженаро остава решена да даде на Италия първия им олимпийски медал.

Бартош Курек

Лидерът и ключов играч на Полша, 35-годишният диагонал Бартош Курек е участвал във всяка от трите поредни олимпийски кампании на страната си и е готов за четвъртото си участие в Париж 2024, но първото му като капитан на отбора. Той направи своя дебют като посрещач в Лондон 2012, преди да се появи като диагонал на Игрите в Рио 2016. И на двата поста на Игрите в Токио 2020, Полша не успя да премине 1/4-финалите, завършвайки 5-а, и това е нещо, което Курек и съотборниците му ще се опитат да променят в Париж.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Volleyball World Brasil (@volleyballworldbrasil)

Таиса Менесеш

Единствената двукратна олимпийска шампионка, който ще играе в Париж 2024, 37-годишната бразилска блокировачка Таиса Менесеш ще бъде една от звездите на женския волейболен турнир. Тя помогна на Бразилия да триумфира в последователните издания на Игрите, като спечели злато в Пекин 2008 и Лондон 2012, а също така беше с отбора, който се класира пети в Рио 2016. След като се справи с контузии, тя отпадна от Игрите в Токио 2020 , но се върна в отбора миналата година с целта да се бори за още един олимпийски медал в Париж.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от @volleyballworldusa

Матю Андерсън и Дейвид Смит

Две от най-популярните лица на американския отбор, който ще играе в Париж 2024, са 37-годишният диагонал Мат Андерсън и 39-годишният център Дейвид Смит. Те са сред най-опитните играчи в отбора. Двамата бяха с отбора, когато завършиха пети в Лондон 2012, след това взеха първите си олимпийски медали, като спечелиха бронза в Рио 2016, но изпитаха разочарование от 10-ото място в Токио 2020.

volleyballworld.com

Следвай ни: