Националът на България по бокс за мъже Радослав Росенов започна пътя си към златото на Летните олимпийски игри в Париж с убедителна победа. 20-годишният състезател надделя над Баходир Усмонов (Таджикистан) с единодушно съдийско решение след три рунда бокс на ринга във френската столица (5-0).

С този успех шесткратният европейски шампион си гарантира място на 1/8-финалите в дивизията му.

Росенов откри битката с добра игра с предната дясна ръка. Българинът избра стратегията да се движи с гръб към въжетата и да остави съперника му да държи центъра на ринга. Националът ни контрираше умело с лявата ръка, но бе доста по-пестелив и умерен с обема на удари, които пуска. Усмонов така и не успя да притисне Росенов и да го пресира в близка дистанция. 

Втората част започна по-динамично. Росенов показа добро движение с отклони и ескиважи. Родният боксьор отново избра тактиката да контрира. В средата на рунда се отвори аркада над лявото му око след сблъсък между главите на боксьорите и играта бе прекъсната за момент. Медицинското лице изтри кръвта от слепоочието на българина и битката бе възобновена. За съжаление, половин минута по-късно се наложи още една медицинска намеса. Росенов завърши рунда по-добре с няколко леви прави в носа на таджикистанеца. 

Росенов започна още по-уверено третата и последна част, знаейки че има преднина в съдийските карти. 20-годишният спортист разчиташе на контраатаки и “пазеше” резултата без да се ангажира с яростни атаки. Бронзовият медалист от Световно Баходир Усманов също трябваше да получи медицинска помощ, тъй като кръв текна и от неговото лице.  Росенов завърши битката с няколко силни крошета в главата на съперника и "подпечета" успеха си.

Следвай ни: