Барселона и Атлетик Билбао излизат един срещу друг във 2-рия кръг на Ла Лига. Каталунците стартираха първенството с обрат като гост на Валенсия с 2:1, докато баските направиха 1:1 вкъщи с Хетафе.

През миналия сезон двата отбора се срещнаха на три пъти, като в Ла Лига Барса спечели вкъщи, а мачът на "Сан Мамес" завърши с нулево равенство. За Купата на краля баските отстраниха съперника си след 4:2 след продължения. Барселона може да се радва на добрата поредица от пет поредни победи у дома срещу Атлетик за първенството.

Новият наставник на каталунците Ханзи Флик има доста проблеми, като с контузии все още са Френки Де Йонг, Гави, Роналд Араухо, Ансу Фати, а днес стана ясно, че Андреас Кристенсен също е в лазарета. Продължават и проблемите с картотеката на Дани Олмо, който отново не бе регистриран и няма да играе, а през седмицата клубът бе напуснат и от Илкай Гюндоган. Най-вероятно с финализирането на изходящите трансфери на Витор Роке, Мика Файе и Клеман Ленгле, испанският национал ще бъде на разположение за "блаугранас" в следващия кръг.

📋 𝐄𝐥 𝐨𝐧𝐜𝐞 𝐝𝐞 𝐅𝐥𝐢𝐜𝐤 pic.twitter.com/TxrMq9RYYz

— FC Barcelona (@FCBarcelona_es) August 24, 2024

Днес най-голямата новина е завръщането сред титулярите на Педри, който ще партнира в средата на терена на Марк Бернал. Това е и единствената промяна в състава в сравнение с победата над Валенсия, като атаката на Барса отново ще бъде водена от Роберт Левандовски, подпомаган в задни позиции от Ламин Ямал, Рафиня и Феран Торес.

Наставникът на Атлетик Билбао Ернесто Валверде пък няма да може да разчита на титулярния си страж Унай Симон, Айтор Паредес, Николас Серано, Иниго Руиз и Алваро Джало, които са с травми. Като титуляр за баските започва така желаният през лятото от Барселона Нико Уилямс, който ще действа по лявото крило. На върха на атаката ще е брат му Иняки Уилямс, като ще му помагат още Ойхан Сансет и Алекс Беренгер. Испанският национал Даниел Вивиан пък заменя контузения Айтор Паредес в сърцето на защитата на Атлетик Билбао.

📋 𝗔𝗟𝗜𝗡𝗘𝗔𝗖𝗜𝗢́𝗡 🆚 @FCBarcelona_es

¡Este es el equipo inicial de los leones!#BarçaAthletic #AthleticClub 🦁 pic.twitter.com/9cyIC9QDyg

— Athletic Club (@AthleticClub) August 24, 2024

БАРСЕЛОНА (4-2-3-1): Тер Стеген; Кунде, Кубарси, Мартинес, Балде; Педри, Марк Бернал; Ямал, Рафиня, Феран; Левандовски

АТЛЕТИК БИЛБАО (4-2-3-1): Падийя; Лекуе, Йерай, Вивиан, Берчиче; Прадос, Весга; Беренгер, Сансет, Н.Уилямс; И. Уилямс

Следвай ни: