Старши треньорът на ЦСКА - София Александър Томаш беше официално представен пред медиите днес

 Той даде обширна пресконференция, в която говори по различни теми, свързани с червения клуб.  Томаш заяви категорично, че целта пред него и екипа му е да изведат отбора там, където заслужава да бъде. Наставникът сподели, че много неща трябва да се променят, едно от които е комуникацията с журналистите. 46-годишният специалист коментира и селекцията, като потвърди, че всеки един от новите футболисти е привлечен с неговото съгласие.

5"За мен е огромна чест и удоволствие да застана пред вас като треньор на най-големия отбор в България. Аз съм вкъщи! За мен е привилегия! Преди 11 години това ни беше целта - да поемем любимия отбор и да го изведем там, където ЦСКА заслужава. Аз и екипът ми няма да спрем пред нищо. Доказали сме през годините как работим. Треньорският екип трябва да бъде сплотен и да може да покаже в съблекалнята какво е едно семейство. Изграждали сме отбори на много по-ниско ниво отколкото е ЦСКА. Знаем какво представлява и в каква ситуация е в момента ЦСКА. Нас не ни притеснява това нещо. Настроени сме психически и физически да дадем максимум от себе си в идеята ЦСКА да бъде там, където заслужава.

 Лягам си с чиста съвест всяка вечер. Не се притеснявам от това, че ситуацията не е както трябва да бъде. Мисля, че накрая ще бъде по-сладко. Намерили сме къде е проблемът, но той ще си остане вътре. Много неща ще се променят, не само в спортно-технически план. Много неща трябва да се променят в ЦСКА и аз съм убеден, че ще селучи това нещо. Дали с нас или без нас, ЦСКА ще бъде там, където заслужава. Ние няма да се връщаме назад и да се оправдаваме. Знам колко е важна селекцията, няма да говоря за това нещо. Няма да се оправдавам с нито един колега преди мен. Мен ме интересува бъдещето, не миналото. Това, което е днес ЦСКА, е благодарение на вчера. Това, което ще е утре, е благодарение на днес. Няма вчера, има днес и оттук нататък.

Всички шестима футболисти, които привлякохме, не са готови на 100%, което е нормално. Всеки трябва да подчини собственото си его в името на отбора. ЦСКА трябва да бъде семейство и ще бъде такова. Ще имаме трудни и хубави моменти, трябва да бъдем готови за всичко. ЦСКА не може да представлява по този начин. Тук съм категоричен, смел и нося отговорност! В ЦСКА няма време! Не се притесняваме, че ще вадим кестени с голи ръце. Това е нашият живот, особено за мен. След мача с Ботев аз и екипът ми бяхме от сутрин до вечер в офиса. Всеки един от тези шест футболисти е привлечен с категоричната наша оценка. Работим по начин, по който футболистите пристигат, след това достигат при екипа ми и последната дума е моя. Всеки един от тези играчи е привлечен с моето "да". Кой футболист съм искал, това ще си остане в клуба. Много информация излиза от клуба и не трябва да се случва това нещо. ЦСКА е институция и всеки един ден трябва да даваме реална информация. Това нещо ще се случва оттук нататък. Ако не излезе от клуба или от мен, считайте всяка друга информация за SMS от космоса.

В годините, в които съм старши треньор, почти не е имало футболист, с който да не разговарям преди да го привлека. С Лиъм имам 4 или 5 разговора на камера, защото енергията е много важно нещо. Целият клуб помогна да убедим Лиъм да приеме това предизвикателство. Тежко решение, защото през цялата си кариера той е бил в меката на футбола. Обяснил съм му какво искам като треньор. За мен е по-важно в този момент футболист, който може като качества да не е "уау", но да има характер. Това, което виждам в ЦСКА, не ми харесва. В ЦСКА трябват войници! Знам какво представляваше ЦСКА, знам какво е да си на Панчарево, треньорът да обикаля между бунгалата и аз да не смея да го погледна в очите. Това нещо искам да предам и съм убеден, че може да го направим. Всеки един си знае йерархията и всеки един си върши задачите на 100%. Това трябва да направим в ЦСКА и няма да се спрем пред нищо. Разбера ли, че футболист е говорил с медиите без аз да знам, той ще бъде глобен. Не ме интересува дали е българин или чужденец.

Нормално е Купър да има нужда от време за адаптация. Ние трябва да направим така, че този процес да бъде по-кратък. Адаптацията е важно нещо - при някои ще бъда по-бърза, при някои - по-бавна. В момента, в който аз се разбрах с ЦСКА, бях готов за ЦСКА.
 "Животът" на един треньор в ЦСКА е между 6 и 10 месеца. Наясно съм с това. Предпочитам да опитам да се проваля. 4 или 5 разговора съм имал с ЦСКА в моята кариера като треньор. Няма точен момент - или ти стиска, или не. Ние сме готови и ще дадем максимума от себе си. Ако трябва няма да спим, ще живеем на Панчарево, ще работим, докато направим ЦСКА страшилище за българския футбол и отбор, който всяка една година играе в Европа. Много добре знам публиката на ЦСКА какво представлява. Знам, че ще е много претенциозна и това е нормално. Това е единственото нещо, което е останало в историята на ЦСКА - публиката. Всичко друго се притопи. И да се заигравам с феновете, единственото нещо, което мен ще ме остави в този клуб, е резултатът. Г-н Мирчев страшно много ме ръчка за младите, за юношите. Може би е единственият човек, който знае имената на всички деца в клуба в момента. ЦСКА е клуб, в който нищо не ти е дадено. Аз съм тръгнал от юношите на ЦСКА и съм се преборил за първия отбор. Никога не съм имал големи качества като футболист. Имал съм характер и сърце! Мисля, че това го прокарвам и в момента.

Дали е юноша, дали е чужденец, дали е Бусато, дали е Дюлгеров - няма да правя разлика с никого. Ние сме в ЦСКА, за да си свършим работата. Ако имаме българин от школата и чужденец на едно ниво, българинът е с предимство. Но защо този чужденец е тук тогава? Селекция не се прави за 6 месеца или година. Селекция се прави години напред. Клубът трябва да е наясно какъв стил и начин на игра ще практикува. Не треньорът, а клубът. Когато се търси треньор, хората, които работят в този клубът, трябва да се съобразят с това нещо. За мен ЦСКА трябва да атакува, да бъде офанзивен и да пресира. Нищо друго! Това е ЦСКА! Във всеки един мач ЦСКА излиза за победа. Резултатът е следствие, не е фактор. Работата е фактор. Обемът от работа, който ще извършим аз и екипът в тренировъчните сесии, индивидуалните разговори, индивидуалните тренировки. Ако трябва ще спим в домовете на футболистите, за да може те да осмислят по най-бързия начин, това, което искаме. Знам, че ще има лъкатушене в стила и начина на игра. Не може едно дете да се роди и на втория ден да започне да бяга. То трябва да се научи първо да лази, след това да ходи и след това да бяга. Но ние нямаме време и тук ще бъде нашата роля - как и по какъв начин да се опитаме да миксираме нещата. Знам какво е ЦСКА и тук определящо е резултатът. Надявам се, че ще успеем", сподели Томаш.