Вицепрезидентът на Българския футболен съюз Атанас Фурнаджиев предложи Министерството на младежта и спорта да поеме контрола над детско-юношеските школи. Според него това ще облекчи бюджета на клубовете, като в същото време ще спомогне за привличането на качествени специалисти, което да позволи производството на добри футболисти. Само по този начин Фурнаджиев смята, че е възможно българският футбол да тръгне отново нагоре.

"Проблемът на България е, че ние не произвеждаме футболисти. Този проблем идва от детско-юношеския футбол и от школите, които са надолу по веригата. В последните 15 години футболът струва много пари. За да имаме футболисти, трябва да имаме качествени треньори в детско-юношеските школи. Но качествените треньори струват много пари. В момента мъжките ни отбори едва събират средства за мъжкия футбол", каза Фурнаджиев.

"Както видяхте, онзи ден на дербито Левски - ЦСКА, ЦСКА излезе с 11 чужденци. В Левски българите бяха двама или трима. Това е генерален проблем, който не може да се реши толкова лесно. Трябват инвестиции от страна на държавата, както го правят в другите страни, с които обичаме да се сравняваме. В миналото имаше държави, които смятахме за джуджета, но сега ни изпревариха. Във всички тях се инвестират огромни средства за футбол.

Вижте бюджета на Исландия например. Там в последните 10 години се дават по над 120 милиона евро на година за футбол. С тези пари те привличат най-добрите треньори от Европа, които да се занимават с техните деца и произвеждат футболисти. Не е случайно, че победиха Англия на "Уембли" преди европейското първенство. Това е формулата, знае се. Но без средства няма как да стане. Аз не казвам тези пари да се дават на Българския футболен съюз. Може Министерството на младежта и спорта да поеме детско-юношеските школи и треньорите да бъдат назначени там", предложи членът на Изпълнителния комитет на БФС.

"Без детско-юношески футбол и без качествени треньори няма какво да очакваме. Без гръбнак от поне петима футболисти, които да играят в сериозни клубове във водещите първенства в Европа и да са титуляри в тези отбори, няма как да стане. Това е реалността", завърши Атанас Фурнаджиев. 

Следвай ни: