Президентът на Българския футболен съюз Георги Иванов коментира пред журналисти във Велико Търново горещите теми около родния футбол, предаде "Велико Търново спорт". Бившият нападател на Локомотив (Пловдив) и Левски откри нов футболен терен в града на болярите.

Г-н Иванов, какъв е поводът за визитата Ви във Велико Търново?
– Откриваме нов футболен терен, в който БФС инвестира средства. Това е хубав повод – изграждането на терен, на който подрастващите футболисти могат да развият своите качества. За нас е удоволствие. Ние сме направили около 30 такива игрища с изкуствена или с естествена трева. Но пък виждаме, че има проблеми в професионалния футбол, но там БФС не може да изгражда терени на общински или частни клубове. Един от големите проблеми в България е инфраструктурата – да има къде децата да спортуват и израстват.

Има един казус със средствата, които ще дойдат от фонд "Солидарност" на УЕФА. Клубовете от Първа лига трябва да решат дали втородивизионните ще бъдат включени в разпределението на средствата, а това очевидно не е работа на Изпълкома. Кой трябва да направи това?
– Наистина не е работа на Изпълкома. При всички положения когато дойде писмото през декември ще съберем президентите на клубове, за да решим това нещо. Трябва да говорим с президентите и да чуем тяхното мнение. БФС не е страна, но нашето желание е да получат средства, за да се развива футболът, защото и Втора и Трета лига също трябва да подхранват професионалния футбол.

Вашето мнение за състоянието на клубния футбол в България?

– Не само клубният футбол, а и целият спорт трябва да бъдат държавна политика. Виждаме, че има клубове, които изпитват затруднения във финансово отношение. Това, което се случи в Локомотив (Пловдив) и Спартак (Варна) не са приятни неща. Но пък клубовете са частни и трябва да се намират и президенти, които могат да ги издържат, да подобряват инфраструктурата, да развиват младите футболисти в школите. От наша страна каквото можем, както можем, ние помагаме, правим, но пък и нашите сили стигат доникъде…

Коментарът ви за работата на националния селекционер и загубата в Белфаст?
– Не бих нарекъл загубата позорна, макар 5:0 да е доста сериозен резултат. Треньорът няма смисъл да го коментирам – Илиан Илиев и избиран няколко пъти за Треньор на годината. От 10 мача имаме една загуба, за да бъдем толкова критични към националния отбор и към самия треньор. Има още два мача, в играта сме, ще имаме шансовете пак да бъдем на първо място. Така че не трябва да зачеркваме всичко с един мач.

Появиха се коментари, че националите ни там едва ли не са играли хазарт…
– Няма такива работи. Не вярвам на тези неща. И аз го прочетох в някакви сайтове и вестници, но това са несериозни работи да ги коментирам.

 

След вечното дерби бяха наложени големи глоби, но Атанас Караиванов и двата клуба посочиха, че това е рекет, а „Левски“ се канят да ви съдят?
– Преди началото на всеки сезон ние приемаме нормативни документи и Дисциплинарен правилник. Всеки един клуб е запознат. Сигурно и аз не искам и като ме глобяват за превишена скорост, и на мен не ми е приятно, но такива са правилата. Има закони, има правилата – хубави или лоши, такива са! Тези глоби не са затова ние по някакъв начин да не наказваме даден клуб, а това е описано в правилника. Така че тук никой не си измисля, нито аз си слагам глоби, нито мога да махам глоби.

Не са и рекет?
– Така като ме гледате, дали съм рекетьор?! Питайте този, който е написал това, че сме рекетьори. Смятам, че ние работим честно и почтено и даваме равноправен шанс на всички. Когато кумовете и публиката нарушават правилата, нормално е да има съответните глоби.

Не се опасявате, че ще съдят БФС?
– Щом имат такива желания, нека да го съдят. Пак казвам, ние работим по документи и това са правилата. Като искат да ни съдят, тяхно право е.

Говори се за отделянето на Професионалната лига, която да администрира първенството. Как ще стане на практика това?
– Възможно е. Ние сме дали срок от година и половина да си структурират всички комисии – Дисциплинарна, Апелативна… Да видят откъде ще имат финансиране, как цялата тази Професионална лига ще се издържа и функционира. Има много неща. Дали сме срок година и половина, не бързаме за никъде. Ще видим и ще преценяваме кое е правилното.