Мащабна акция по събиране на пластмасови капачки ще се проведе днес, 13 април, събота, пред Катедралния храм „Св. Успение Богородично“, пише Moreto.net.

В голямото предаването на непотребни пластмасови капачки се очакваме да се включат над 25 000 души от цяла Североизточна България, обявиха от „Аз вярвам и помагам“.

Това означава, че предстоящата акция се очертава да е по-мащабна от последното подобно събитие. То се проведе на 29 септември миналата година отново пред Катедралата. Близо 15 000 души донесоха своите капачки и така бяха събрани и предадени 21 тона пластмаса само за няколко часа.

Със средства от рециклираните капачки от предстоящото на 13 април събиране ще бъде закупена и дарена скъпоструваща медицинска апаратура в помощ за новородените деца в СБАГАЛ „Проф. Д-р Димитър Стаматов" и МБАЛ „Св. Анна“.

Ето и програмата за събитието:

09:00ч - 09:15ч Начало – деца и възпитаници от гайдарски оркестър към НУ по изкуствата „Добри Христов” – град Варна.

09:15ч – Стартиране на приемането и предаването на капачки, откриване на възможността децата и възрастните да се снимат с ЕКО-героите изработени от пластмасови капачки „Капачкомен” и „Принцесата на капачките”, а също така и с новата „Картина на щастието”, която също е изработена от пластмасови капачки.

09:30ч – Откриване на уникалното „Училище по рециклиране”, където всяко дете и възрастен ще могат да научат интересни факти за хартията, пластмасата и стъклото. Ще научат кога, как и колко са се развили технологиите във времето, а същевременно с това ще разберат и важността и смисъла от рециклирането в 21 век.

09:45ч – Откриване на благотворителен базар на който ще могат да се вземат срещу дарения различни рекламни материали с логото на благотворителна кампания „Аз Вярвам и Помагам”, а също така и да се снимат благотворително с организаторите на кампанията на селфи будка, да получат личен автограф в помощ събиране на средтсва за апаратура в помощ на недононсените бебета.

10:00ч – Откриване на мащабното мероприятие от официалните представители на Община Варна, СБАГАЛ „Проф. Д-р Димитър Стаматов - Варна” и МБАЛ „Св. Анна - Варна”, различни институции, учреждения, администрации от Община Варна и голям брой от Общините и кметствата в Североизточна България.

16:00ч – Закриване на офицалната част с предаването на капачките.