Каквото и да се говори за новия бул. „Васил Левски“ във Варна, едно е сигурно – обект с такъв мащаб в града не е изграждан от десетилетия. И тъй като новата градска магистрала влияе на придвижването, а с това и на всекидневния живот на всички варненци, всеки има мнение за него.

Най-лесно, разбира се, се виждат недостатъците. Днешното време, в което социалните мрежи и медиите разпространяват всяко мнение и всеки кадър за секунди, е „златно“ за тези, които критикуват. И не че критиката е нещо лошо – гражданите имат право да правят своите препоръки, които в повечето случаи са полезни. Понякога обаче става въпрос за обикновено неразбиране и с критиката се прави опит да се заличи изцяло свършеното добро, което не е правилно.

За да разсее именно това неразбиране, специалистите от изпълнителя на обекта „Хидрострой“ предоставиха на „Петел“ подробна информация за мащаба на новия булевард „Васил Левски“ и всичко, което е свършено, за да го има. При всички случаи данните се впечатляващи и може би ще хвърлят нова светлина върху главните въпроси за този гигантски за мащаба на Варна инфраструктурен проект.

А именно – защо цената му е толкова висока, трябва ли на града толкова широк път и защо на някои хора им се налага да променят навиците и маршрутите си за придвижване. Преди да навлезем в подробностите обаче, ще отворим една скоба. Дали е българска, варненска или просто човешка черта, радикалните промени, в които са заложени параметри за бъдещето развитие на града, често са посрещани с критика. Днес може да ни се стори чудно, но навремето знаменития кмет на Варна Михаил Колони е бил подложен на остри критики заради това, че е тръгнал да прави ... Морската градина. Политически противници, засегнати варненци и всевъзможни коментатори са смятали, че градът изобщо няма нужда от толкова голям парк.

На това Колони отговорил: “Ако не днес, то утре, тая широка гледка ще бъде тясна за разходка на варненските граждани и вие с рамо ще си пробивате път, за да се разхождате”. Е, който днес се разхожда през лятото в Морската градина, разбира колко далновидно е разсъждавал този велик варненски кмет.

Цената е оправдана

И сега – към основните въпроси за новия бул. „Васил Левски“. Първият от тях отдавна е зададен: Защо цената му е толкова висока? Реално обекта съчетава изпълнението едновременно на много като вид и обеми строителни работи.

Това не е просто път, който позволява градът да се прекосява за по-малко от 10 минути и то при спазване ограниченията за скоростта.

Успоредно с булеварда са проектирани и изградени локални обслужващи платна, паркинги, пътни съоръжения, подпорни стени, водостоци, спирки, електро, ВиК и съобщителни връзки, както и всички други необходими такива провеждане на движението по него, в зависимост от спецификата на терена и околното пространство. Преминаването по него става без регулиране чрез светофарни уредби при пресичането му със съществуващите пътни артерии, замествайки старите с нови кръгови кръстовища на две нива над новият булевард.

Концепцията за новото трасе, която всъщност е най-правилната в този случай – то да се изгражда изцяло под нивото на съществуващите терени, като за целта за изпълнени над 600 000 куб.м. изкопи на земни и скални маси. Строителните дейности включват още 2,4 км. корекция дере, изграждане на 20 броя подпорни стени с височина до 12,50 метра за укрепване на съществуващите платна за които са изпълнени пилотни конструкции с обща дължина над 47 000 метра и над 19 000, кв.м. облицовки с обща дължина 3 300 метра, както и 7 броя големи съоръжения за изграждане на кръгови кръстовища на две нива и 4 пешеходни надлеза.

Съгласно проекта са изпълнени: директно трасе – с габарит 28,5 метра, включващо 2 платна с по 3 ленти за движение в посока с ширина от по 3,5 метра всяка, 2 локални обслужващи платна с по 2 ленти за движение във всяка посока с ширина по 3 метра всяка, велоалея 1,50 метра, тротоари от 2,25 до 4 метра ширина и зелена ивица до края на регулацията, както и 12 рампи за вливане и отливане в и от булеварда с ширина от по 6 метра и обща дължина 4 880, метра. Конструкцията за пътната основа е оразмерена за категория на движението „много тежко“ и на дебелината на настилката, вкл. асфалтовите пластове е 115 см. Положени са над 87 000 тона асфалтови смеси и са изградени над 43 000 кв. м. тротоарни настилки. Реално, ако трябва да приравним обемите строителни работи по трасето те ще се равняват на тези за близо 4416,5 км. двулентов път в градски условия.

Наличието на много видове подземни комуникации затрудняваше изпълнението респективно се отрази значително на стойността на строителството. Реконструираните и изградените нови подземни проводи за ВиК мрежите са на обща дължина от над 15 километра, на Електроснабдителните мрежи е над 13 километра на средно и над 2 километра за ниско напрежение. Положените кабели за улично осветление са също над 15 км. Това на практика е съизмеримо като обем дейности с това, да подмениш подземните комуникации на кой да е среден по големина град в страната ни.

Има и още един много важен момент, който не бива да пропускаме – отчужденията, които трябваше да се направят за стотиците собственици на засегнатите имоти, попадащи в обхвата на булеварда. Проектът не може да се сравнява нито с магистрален път, нито с друг такъв, най-малко само заради огромният брой засегнати имоти в централната част на града, подлежащи на отчуждение.

Всичко това наложи на обекта да работят средно над 500 човека дневно, като в последните месеци на обекта се работеше почти денонощно, обясниха от "Хидрострой“.

Дори и всички тези обяснения за цената на новия булевард да са достатъчни, все пак въпросите не свършват. Все някой ще попита: „Да, ама защо онова кръгово всъщност е елипсовидно и наклонено?“

Истината е, че решението за този сложен участък е възможно най-доброто, най-вече за жителите на съседните блокове. Алтернативната възможност е била пътят да се издигне пред прозорците им – нещо, което би било много по-лош вариант. А и освен това е важно да се подчертае – наклоненото кръгово далеч не е „уникално“ и единствено в България. Подобни решения са приложени и на други места, но никое от тях не е предизвикало толкова шум.

 

Пътят на пресичащите е сигурен

Както вече споменахме, изграждането на такова мащабно съоръжение няма как да не промени живота и навиците за придвижване на хората. Специално в случая с бул. „Васил Левски“, най-сериозните различия са за пешеходците и за велосипедистите. Последните в случая няма как да имат претенции, защото законът не позволява движението им по път от такъв клас, а и освен това локалните платна дават добра възможност за придвижването им.

Пешеходците обаче изглеждат объркани от промените. Пешеходните пътеки са не там, където са свикнали да ги намират, пасарелките им изглеждат все още нещо ново... И някои от тях доста безразсъдно прескачат мантинелите, които със сигурност не са сложени за тяхно неудобство, а точно обратното – за тяхна сигурност.

Може би бихме препоръчали да се положат допълнителни усилия за решаването на известните проблем с навигацията по маршрута на пресичащите пешеходци и да се предвидят допълнителни указания за това как да стигнат пътеките. Дали това ще е указано с табели или по друг начин, надяваме се, че скоро ще разберем. За пасарелките пък е предвидено и вярваме, че скоро ще грейнат в ярки цветове по стълбищните парапети, което ще промени малко сивия им и скучен вид. Така те ще станат по-приятни и привлекателни за хората, които ще ги ползват.

Мащабът ще бъде оценен

Много от свършената работа от фирмата по този исторически за Варна обект вероятно завинаги ще остане „зад кадър“. В това число влиза помощта за хората, които се премествали от отчуждените имоти, форсирането на работата, за да се наваксат независещи от изпълнителя забавяния в графика, корекциите, които са се налагали в хода на дейностите и какво ли още не. Всички обаче ще са убедени, че новото трасе на бул. „Васил Левски“ си е заслужавало усилията и търпението на гражданите и гостите заради неудобствата, причинени по време на строителството. Съвсем скоро и целият негативизъм ще изчезне.

Просто защото отварянето на новия път вече показва безспорните му предимствата. В изграждането му има и още нещо важно – той е сериозна крачка напред в развитието на Варна, защото дава основа за търсене на бъдещи градоустройствени и транспортни решения, които иначе биха били невъзможни. И ако на някой днес този път се струва прекалено грандиозен и скъп, нека се замислим как ще гледат на него следващите поколения варненци.

*платена публикация 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html