Селекционерът на националния отбор на Англия Гарет Саутгейт заяви, че не е фен на формата на световното първенство по футбол през 2030 година. По-рано тази седмица ФИФА съобщи, че турнирът ще се проведе в Испания, Португалия и Мароко, но отборите на Аржентина, Уругвай и Парагвай ще играят по един мач от груповата фаза у дома, като така ще се направи реверанс към тях по случай 100 години от първото световно първенство в Монтевидео през 1930 година. В четвъртък обаче представители на аржентинското правителство заявиха, че ще искат националният им отбор да играе повече от един мач в Буенос Айрес, което би създало допълнителни логистични проблеми за отборите и феновете. 

"Не съм сигурен, че подобно състезание е напълно честно. Трябва да се запозная с всички детайли по това предложение, но отборите ще трябва да пътуват по целия свят, да сменят климат и часови зони, а някои отбори ще имат домакинско предимство в част мачовете си", каза Саутгейт. 

Според английския селекционер паралел с Евро 2020, което беше проведено в градове из цяла Европа не може да се прави, тъй като разстоянията тук са много по-големи. "От това, което виждам, бих казал, че не съм фен на тази идея. Ако ти се падне да пътуваш до Буенос Айрес, а после обратно, това може сериозно да повлияе на представянето. Има много голяма разлика от това да играеш с Аржентина в Буенос Айрес и от това да играеш с Аржентина в Казабланка, например. Това сериозно ще повлияе на целия турнир", обоснова се Саутгейт.