Украйна и Белгия завършиха 0:0 в Щутгарт в решителен последен мач от изключително интересната и оспорвана група E на Евро 2024.

По този начин абсолютно безпрецедентно се стигна до това и четирите отбора в групата да завършат с 4 точки, след като Словакия и Румъния завършиха 1:1. Така Белгия завърши на второ място и ще срещне на осминафиналите силния тим на Франция. Украйна пък е големият губещ от лудото развитие в тази група и отпада от надпреварата заради най-лошата си голова разлика. Украинци и белгийци никога досега не се бяха срещали помежду си и това ще бе исторически първи мач между тимовете.

Украинският селекционер Серхий Ребров излиза в схема 3-5-2, преливаща при нужда и във формация с пет защитници, като е направил доста промени в сравнение с победата над Словакия. На вратата за Украйна отново е Анатолий Трубин, а новото име в отбрана е това на бранителя на Днипро-1 Олександър Сваток, а Виталий Миколенко също започва от първата минута. Роман Яремчук, който донесе успеха над словаците, логично стартира като титуляр и ще партнира в атаката на Артьом Довбик. Другият разписал се срещу Словакия играч - Микола Шапаренко, също започва от първата минута и ще партнира в средата на терена на Георгий Судаков и Володимир Бражко. Звездите от Премиър лийг Олександър Зинченко и Михайло Мудрик ще стартират от пейката, резерва е и Андрий Ярмоленко.

🚨 Our XI 🔥 pic.twitter.com/ItUj10udx1

— Ukrainian Association of Football (@uafukraine) June 26, 2024

Белгийският селекиционер Доменико Тедеско направил само една промяна в състава си в сравнение с победата над Румъния, като днес е заложил на схема 4-3-3. На мястото на наказания Доди Лукебакио се завръща Леандро Тросар, който ще партнира в атака на Ромелу Лукаку и Жереми Доку. В средата на терена пък отново ще действат Кевин Де Бройне, Амаду Онана и Юри Тилеманс.

𝗧𝗘𝗔𝗠 𝗡𝗘𝗪𝗦! 📰 #SelectedByPwC #UKRBEL #WirSchaffenDas pic.twitter.com/RdIgbUdVYF

— Belgian Red Devils (@BelRedDevils) June 26, 2024

Първата по-интересна ситуация в мача дойде в 7-ата минута, когато Кевин Де Бройне изведе Ромелу Лукаку, но нападателят стреля в ръцете на Анатолий Трубин. Тринадесет минути по-късно дойде и първият точен удар за Украйна, когато Роман Яремчук тества с далечен шут Кун Кастеелс. Още в следващата атака и Артьом Довбик имаше възможност, но стреля неточно. В 27-ата минута отново нападателят на Жирона се откъсна от белгийската защита, но се забави, като все пак успя да пусне към Георгий Судаков, който обаче стреля много неточно. Белгия отвърна с изстрел на Кевин Де Бройне в 33-ата минута от пряк свободен удар, който за малко не изненада Трубин, но все пак топката излезе в аут. Десетина минута по-късно Яремчук и Довбик не успяха да комбинират добре при обещаваща атака за украинците. В самия край на полувремето двата отбора си размениха по още един точен удар, дело съответно на Судаков и Де Бройне,

Втората част започна с малко по-активна игра на Белгия, които понатиснаха съперника си и изпълниха няколко статични положения. Така опасен удар на Доку бе блокиран, а след пробив и прострелно центриране на футболиста на Манчестър Сити Лукаку бе на косъм от това да засече в мрежата. В 65-ата минута след грешка в украинската защита се стигна до пас към Лукаку, който веднага стреля, но в ръцете на Трубин. Осем минути по-късно влезлият като резерва Яник Ферейра-Караско отправи опасен изстрел, но украинският страж успя да избие. Още в следващата атака пък Довбик имаше добра възможност, но ударът му бе блокиран от Вут Фаес. Украинският селекционер Ребров пусна в игра Олександър Зинченко, Руслан Малиновский и Андрий Ярмоленко в опит да спечели победата. Така първо Довбик отново имаше добра възможност, но пропусна, а след това Малиновский можеше да вкара директно от корнер, но Кастеелс внимаваше и успя да избие. В последните секунди на срещата Судаков направи впечатляващ рейд и се озова на добра позиция, но стреля в ръцете на белгийския страж. До края на срещата "червените дяволи" все пак решиха да запазят удобния за тях равен резултат и не допуснаха повече опасности.

УКРАЙНА (3-5-2): Трубин; Забарний, Сваток, Матвиенко, Зинченко; Тимчик, Судаков, Бражко, Шапаренко, Миколенко; Яремчук, Довбик

БЕЛГИЯ (4-3-3): Кастеелс; Кастан, Фаес, Вертонген, Теате; Тилеманс, Онана, Де Бройне; Доку, Лукаку, Тросар