Новак Джокович определи Анди Мъри като вдъхновение за останалите играчи заради неговата издръжливост и изрази увереност, че ще се върне на "Уимбълдън" през 2025 година, въпреки че британецът обяви, че това е последното му участие, след като се оттегли от надпреварата на сингъл във вторник.

Мъри, който спечели титлата на “Уимбълдън” през 2013 г., за да сложи край на 77-годишното чакане на Великобритания за шампион на сингъл при мъжете и също така спечели короната през 2016 г., тази година ще играе само на двойки, след като претърпя операция за киста на гръбначния стълб на 22 юни и не успя да се възстанови напълно.

Последната контузия лиши 37-годишния шотландец, който претърпя операция на бедрото през 2019 г., опита да възроди кариерата си и да направи едно запомнящо се последно участие на "Уимбълдън", мястото на най-големия му триумф.

"Надявам се, че може да получи още един шанс на “Уимбълдън” догодина на сингъл. Познавайки го, той ще се опита да направи това“, каза Джокович, който загуби от Мъри на финала на турнира от Големия шлем на трева преди 11 години.

"Невероятна издръжливост през цялата му кариера. Многократен победител в Големия шлем. Легенда на тениса. Номер едно в света... Просто огромно вдъхновение за всички играчи. Той няма нищо против да излиза на корта с часове всеки ден. Невероятен професионалист.

Неговият подход е нещо, което трябва да се изучава. Волята му да види докъде може да стигне, дори и с изкуствена тазобедрена става, е нещо, което е вдъхновяващо, но също така служи като чудесен пример за много спортисти, по-млади, които се оплакват от всичко.

Той остави страхотна следа на и извън корта в тениса. Но нещо ми подсказва, че той ще продължи. Той има пълното право да каже кога е финалът за него. Ако иска да продължи, без съмнение хората ще се радват много за това", каза още Джокович.

Последвайте каналите ни в: