За трета поредна година БФВолейбол и Комисията за детско-юношески волейбол организира и проведе "Турнир на талантите". За втори пореден път домакин бе Стара Загора със съдействието на ВК Берое. В продължение на пет дни 80 талантливи деца (40 момчета и 40 момичета), родени през 2010/2011, провеждаха двуразови тренировки в спортна зала "Иван Вазов" под ръководството на 8 треньори и под зоркия поглед на селекционерите във възрастта Владислав Тодоров (девойки до 16 години) и Светозар Иванов (юноши до 16 години). През уикенда (29-30 юни) младите таланти изиграха и турнир, а част от тях продължават с тренировките и през тази седмица.

Приповдигнат дух, много етусиазъм и желание, концентрация и старания демонстрираха участниците в това издание. Една от специалните изненади за тях бе почивен полуден, в който организирано посетиха Паметника на свободата на връх Шипка, което се оказа много зареждащо и позитивно приключение. Повече около събитието разказва един от организаторите - Николай Иванов, кординатор на националните отбори.

- Каква е равносметката ви след "Турнира на талантите" 2024?

- Равносметката е, че се получи и този път това, което искахме. Да съберем децата на едно място, да им дадем възможност да работят с други треньори, да научат нови неща, да видят на какво ниво са спрямо другите, да завържат нови приятелства.

- Какви цели си бяхте поставели за това издание на "Турнира на талантите" и успяхте ли да ги изпълните?

- Това, което искахме се изпълни. Дадохме примери, които да следват, ако искат да продължат по този път.

- Какво ви впечатли най-силно?

- Желанието, което проявиха и ентусиазма, с който дойдоха на кампа. Има много талантливи деца в България, потвърди се и този път. Поставени в добра среда и при добри условия, могат да развият таланта, който имат. За седмица време се видя голямо развитие в техните умения, а ако работят така през цялата година?

- Имаше ли разлики в сравнение с предишните издания?

- Всяка година е различно. Идват различни деца, различни треньори, това са разликите, но като цяло сме заложили вече модел, който следваме. Отново получихме подкрепа от домакините от ВК Берое и Община Стара Загора.

- Тази година времето за тренировки бе удължено. Това как се отрази на децата и спрямо резултатите, които се търсят?

- Повече време за тренировки - подобряване на уменията. Определено, всяка тренировка в конкурентна среда носи своите ползи. Провеждаха двуразови тренировки, но аз не видях мрънкане и недоволство.

- Какво видяхте в двата състезателни дни?

- Много позитивна енергия и желание за доказване. Радвахме се и на сериозно присъствие на трибуните. Родители, братя, сестри и приятели даваха своята подкрепа, аплодирайки добрите изпълнения. Тази атмосфера допълнително мотивираше децата.

- Доволни ли сте от работата с треньорите, които бяха избрани за този лагер? Сред тях имаше и много млади специалисти, които са в съвсем началото на своята професионална кариера.

- Да, следвайки поставените цели да дадем възможност на различни треньори от България да работят с голямо количество талантливи деца. Това ще им даде и на тях стимул за развитие. Обменяха мисли и идеи за играта и си помагаха в тренировъчния процес.

- Този път "Турнира на талантите" бе пряко проследен от селекционерите на съответните възрасти (юноши и девойки до 16 години). Каква беше тяхната оценка и коментар?

- Избраните национално треньори (б.р. - Владислав Тодоров и Светозар Иванов) се включиха много активно в тренировъчния процес, а това бе една от нашите цели. Бързо намериха общ език с останалите колеги и имаше добра работна атмосфера. За оценката, може би, ще трябва да почакаме, защото те продължават да работят с част от децата. На по-късен етап ще получим техните отчети за периода на подготовката, която са провели с децата. Имаме идеи за мониторинг на състезателите през годината, организиране на мини лагери всеки месец. Тази практика я въведохме при по-големите и виждаме ползите, ще се постараем и при по-малките да я приложим.

- Получихте ли обратна връзка от състезатели, треньори, родители...?!

- От моите разговори с децата, родители и треньори, аз видях много позитивизъм в тях. Усмивките по лицата на децата ни показват, че се е получило нещо хубаво. Разбира се, ние ще си направим сериозен анализ и отчитайки страничните мнения, ще се постараем да развиваме проекта.

Снимки: БФВолейбол

Последвайте каналите ни в: