Янаки Милев донесе първи успех за България в сблъсъка с Ел Салвадор от Световна група II на Купа "Дейвис", неофициалното световно отборно първенство по тенис за мъже. Втората ракета на българския тим надделя с 2:1 сета над Сезар Круз във втория мач от срещата между двете страни. В отделните части 20-годишният пловдивчанин се наложи с 6:3, 4:6 и 6:3 за близо 2 часа и половина игра.

По този начин България изравни общия резултат от двубоя, след като по-рано днес Пьотр Нестеров загуби от втората ракета на Ел Салвадор Марсело Аревало с 3:6 и 3:6.

Мачът започна равностойно. Двамата тенисисти бяха солидни на сервис и взимаха своите подавания. Така се стигна до 3:3. В седмия гейм обаче Милев пое инициативата и стигна до три точки за пробив при 0:40. Още първата беше реализирана след двойна грешка на Круз, за да може да поведе с 4:3.

Българинът затвърди пробива за 5:3, а при следващото подаване на съперника достигна до три последователни сетбола. Милев се възползва от втория шанс и затвори първата част при 6:3.

Още в първия гейм на втория сет втората ракета на България трябваше да спасява две точки за пробив на свой сервис, но се справи и поведе с 1:0. След това двамата безпроблемно взимаха своите подавания и се стигна до 3:2 в полза на Милев.

Шестият гейм беше изключително драматичен. В него пловдивчанинът получи три поредни възможности за пробив при 0:40, които обаче бяха отразени от Круз. Впоследствие геймът премина през цели шест равенства и след още две спасени точки за пробив представителят на Ел Салвадор изравни – 3:3.

В седмия гейм Милев на свой ред имаше затруднения при подаването си, но все пак го спечели за 4:3. Българинът пропусна нови два шанса да вземе следващия сервис-гейм на съперника, а първата ракета на Ел Салвадор реализира решаващ пробив в деветия гейм за 5:4. Сервирайки за сета, 18-годишният Круз спаси още една точка за пробив при 30:40 и впоследствие затвори частта, за да изравни след 6:4.

Пропуснатите шансове във втория сет обаче не разколебаха Янаки Милев. Втората ракета на България вдигна значително нивото на представянето си и показа много солидна игра в  началото на третата част.

Пловдивчанинът бе сигурен на собствен сервис, като успя да вземе на два пъти подаването на противника и да поведе с 5:1. Така той си осигури възможност да сервира за спечелване на мача, но тогава загуби концентрация и позволи на Круз да върне единия пробив и впоследствие да намали пасива си в геймовете до 3:5.

При втората си възможност да реши двубоя на собствен сервис Милев пропусна три мачбола, но от четвъртия опит все пак успя да затвори срещата след 6:3 в третия сет.

Така България изравни общия резултат на 1:1 победи след първия ден на сблъсъка, който се играе до три успеха от пет възможни срещи.

В неделя програмата започва отново в 16:00 часа с мача на двойки. В него Александър Донски и Пьотр Нестеров ще си партнират за България срещу тандема на Салвадор, съставен от Марсело Аревало и Луис Миралес. Следват и два мача на сингъл, противопоставящи съответни първите и вторите ракети на двете страни.

Следвай ни:

Снимки: Startphoto