Легендарният български нападател Димитър Бербатов беше първият гост на новата видеорубрика на Шампионската лига в сътрудничество с Takeaway. В поредицата Just Eat Matchday Menu трикратният финалист в турнира говори както по кулинарни, така и по футболни теми.

Бербатов започна с историята за това какво е било любимото ястие на състава на Манчестър Юнайтед след мачовете на тима. “Понякога хапвахме пица след мачовете. Беше нещо като пица парти или нещо такова, сещате се. Всички са щастливи, усмихват се, ядат. Винаги има някой, който веднага се нахвърля на храната. В Юнайтед това беше Андерсон. Уаза (Уейн Рууни - б.р.) също го правеше. Винаги имаше оплаквания като: “Къде е любимата ми пица? Защо има това, а не онова?” Знаете, всички се шегуваха. Но, в крайна сметка, когато си тръгвахме от съблекалнята, не оставаше нищо от пиците”, разказа той.

🍕 Pizza party with Rooney and Anderson 😄

Introducing #MatchdayMenu with @JustEatTakeaway 🎬

This week's special guest: Dimitar Berbatov 👇

— UEFA Champions League (@ChampionsLeague) October 21, 2024

След това българинът говори за своите хранителни навици като футболист. “Ако ми се е хапвало cheat meal (вредна храна - б.р.)… Знаете ли за ястието  гамберони (паста със скариди - б.р.)? Ядях по две-три порции, въпреки че беше пикантно, и се цапах. Моята съпруга ми казваше: “Виж се на какво приличаш!” А аз ѝ отговарях: “Да, гладен съм и ми харесва.” Засищаше ме доста добре и си казвах: “О, боже мой, заслужвам го!”

Когато бях в Монако, опитах вкусна храна, човече. Имаше доста приятно място, на което можеш на практика да си поръчаш всичко. Имаше риба, место, паста, сладкиши… Обаждах се и оттам веднага разбираха, че бях аз, защото им бях толкова редовен клиент. “Да, г-н Бербатов, ще ви донесем, това, това и това”. И до днес се връщам там”, сподели някогашният голмайстор.

След това той обърна внимание на предстоящите сблъсъци в ШЛ, посочвайки най-интересния от тях. “Нека надникнем в менюто на Шампионската лига за тази седмица. Моят голям мач тази седмица ще бъде Барселона срещу Байерн (Мюнхен). Защо ли? Знаете защо. Това са два от най-големите клубове в света. Винаги ми е харесвало да гледам Барселона, особено щом Левандовски е там. Всички знаем какво може да прави с отбелязването на голове. В Байерн (Мюнхен) също имат доста добър състав. Сега Венсан Компани е техният треньор, което ми харесва, защото има въможността да покаже на какво е способен. Разбира се, там си имат и “деветка”. Хари Кейн, нали така? Така че за мен това ще бъде битка на “деветките”, заяви Бербатов.

Бившата звезда на Байер (Леверкузен) не пропусна да отличи младия талант на тима Флориан Виртц, както и да похвали представянето на “аспирините”. “Моят играч за наблюдаване е Флориан Виртц. Той е някой, който умее да бележи голове, да прави асистенции и да тича по целия терен, търсейки пространства. Докосването му, пфф, също е добро. Ето защо си мисля, че ще стане още по-добър футболист. Бих казал да гледаме бившия ми тим Леверкузен. Ще продължа да го повтарям. Защото това, което направиха през миналия сезон, беше забележително. Продължават да надграждат върху това и през тази кампания, създавайки положения, играейки, печелейки. Побеждават със стил. Имат свой начин, по който играят футбол, разбира се, след като Чаби Алонсо остана като треньор. Някои от големите им таланти все още са в тима и ще продължат да се развиват заедно по този път”, убеден е той.

Full replay of Drogba's goal vs Bayern 😍 pic.twitter.com/yfT65kFIId

— Archives (@CFCRetro) June 30, 2022

Накрая Бербатов участва в любопитна игра, в която трябваше да сравнява своите футболни качества с тези на Роберт Левандовски и Дидие Дрогба. “За десерт ще играем FoodBallers, където ще ви кажа кой е най-добрият нападател, докато ям храна. Имаме три кутии пред мен: манго, което съм аз, киви, което е Роберт Левандовски, и диня, която е Дидие Дрогба. Гледайте ме и ще разберете. Най-добрият реализатор? Левандовски. И тримата сме добри реализатори, а Левандовски продължава да бъде такъв. Най-доброто докосване? Разбира се, че аз поради много причини. Най-добрият при статични положения? Дрогба. Най-добрият във въздуха? Ами, Дрогба беше невероятен. Помним онзи негов гол с глава в Шампионската лига, нали така? Това беше страхотно попадение. Трябва да имаш мускули във врата, за да правиш подобни неща, а той беше звяр. Повтарям: той беше наистина добър във въздуха. Най-добрият нападател като цяло? Поставяте ме в трудна ситуация. Защо да не комбинираме и тримата, за да направим възможно най-добрия играч, най-добрия нападател, нали така? Най-добрият нападател измежду тримата, не е Дрогба, а Левандовски”, коментира рекордьорът по голове за България.

Въпреки това той направи важно уточнение. “Все пак запомнете едно нещо: винаги става въпрос за първото докосване. То ще ти даде време да овладееш топката и да реагираш бързо, без да се притесняваш къде е тя, тъй като ще е точно до крака ти. Да имаш най-добро докосване е най-важното нещо. А сега отивайте да се упражнявате”, завърши Бербатов.

Следвай ни:

Снимки: Sportal.bg