Големи имена във футбола се оказаха замесени във финансов скандал заради участие в пирамидална схема. Луиш Фиго, Роналдиньо, Винисиус Жуниор, Роберто Карлос, Икер Касияс, Фернандо Йеро и Карлес Пуйол са сред имената, замесени в скандала, който може да ги изправи и пред съда. Става дума за схема, свързана с бизнес с криптовалута, носещ името Omegapro, който обещава на инвеститорите 300% възвръщаемост на инвестицията след 14 месеца. Оказа се обаче, че въпросната възвръщаемост е била отложено първо на 18, а след това и на 26 месеца.

Двамата основатели на компанията - нидерландецът Робърт Велге и шведът Андреас Сакач, са били арестувани в Истанбул. Директорът на латиноамериканските им операции Хуан Карлос Рейносо също беше арестуван през март 2023 година.

Схемата, която е прилагала Omegapro, е била свързана с провеждането събития с високопоставени лица в това число и футболисти, за да бъдат убедени инвеститорите в легитимност на бизнеса, който е регистриран в различни страни. Една от тях е ОАЕ, като местното правителство е обвинено, че играе ключова роля в легитимирането на проекта.

Според шведския следовател и адвокат Ларс Олофсон всички замесени футболисти ще бъдат включени в правни жалби в съдебно дело в Обединеното кралство.

Легендите на Реал Мадрид Фернандо Йеро и Роберто Карлос се появиха на сцената на световната конвенция Omegapro в Дубай през януари 2022 година. Агенцията на Йеро обяви, че бившият испански национал не е спечелил пари за поетия ангажимент, а го е направил в замяна на луксозно пътуване до Дубай и престой в хотел. От агенцията уточняват още, че правителството на ОАЕ е платило за самолетните билети. От лагера на бившия бразилски ляв бек Роберто Карлос пък отрекоха той да е бил посланик на Omegapro.

Луиш Фиго пък се изправи няколко месеца по-късно през 2022 година срещу Роналдиньо в "Мач на звездите", в който участваше и бившият вратар на "лос бланкос" Икер Касияс. Представителите на Роналдиньо отказаха коментар, докато от лагера на Фиго заявиха, че той е бил нает от правителството на ОАЕ и не знае нищо за дейността на Omegapro. Фиго и Роналдиньо, облечени в дрехи на Omegapro, разгласиха събитието в социалните си мрежи. Представители на Касияс пък уверяват, че той не е имал договорни отношения с компанията.

Винисиус Жуниор, актуална звезда на Реал Мадрид и водещ кандидат за "Златната топка" тази година, също се появи на сцена в облекло на Omegapro в Панама на друго събитие. Бразилецът и испанският гранд до този момент не са коментирали случая. През ноември 2022 година друго голямо име, само че в историята на Барселона - Карлес Пуйол също участва в мач на легенди, но от неговия лагер твърдят, че той е бил на почивка на Малдивите и е решил да се включи, тъй като бившият му съотборник в Барселона Ерик Абидал и други негови приятели са участвали, но без никаква финансова облага.