Скандалът, свързан с появата на две жени с бради на мач по дамски футбол в Испания, предизвика огромен отзвук не само в страната, но и в западния свят.

Тимът на Европа Б победи Тераса в среща от каталунската лига не без участието на Алекс и Нил. Те са в преходен период, преминавайки от женския към мъжкия пол.

Докато процедурата не приключи, Алекс и Нил не могат да играят мъжки футбол. Дали обаче имат право да се пуснат в женски мач? Това е големият въпрос, намерил нечуван отзвук в социалните мрежи.

„Алекс Алкаиде Ланос и Нил Алкон Лабела, каквито са пълните им имена, са станали мъже и не могат да участват в мачове между жени. Това е пореден срам за Испания и за Запада, че се позволяват такива неща“, е едно от мненията в интернет-пространството на фенове, които са против случилото се. Техният процент е около 20. Сред тях има и крайни запалянковци, които хулят и сипят мръсни реплики по адрес на Алекс и Нил. Наричат ги с всякакви епитети, а читател на испанската медия „Марка“ е написал, че Сатана е слязъл на планетата Земя и управлява човешкия свят.

Останалите 80% из мрежата обаче застават зад Алекс и Нил. Всички са категорични, че живеем в демократичен свят, в който всеки е в правото си да избира своя пол или да го променя.

„Те са решили да станат мъже. Докато процедурата не приключи, нищо не пречи да играят женски футбол“, пишат защитаващите Алекс и Нил.
 
На този етап двамата (или двете) отказват коментар. 

„Марка“ обаче публикува изказване на Алекс Ланос преди година, в което четем следното:

„Докато в личната ми карта все още има F за жени, аз играя в категорията, която отговаря на мен. Т.е. – в женския футбол.

„Започнах прехода на тялото си от женско към мъжко чрез хормонално лечение. В момента то не се е променило  толкова много. Когато стана изцяло мъж, ще уведомя всички“.

Изданието уточнява, че тогава скандалът не е бил толкова голям, тъй като Алекс е ритал(а) топката в нискоразредни отборчета. Но сега, когато се  появил(а) с Нил в по-високото ниво на женския футбол, свадата е избухнала с пълна сила.