На 28 май 1939 г., след двугодишен строеж, тържествено е открит старият "Аспарухов мост" във Варна, свързващ двата бряга на канала "море-езеро", съобщава Moreto.net.


Съоръжението е било осветено от Варненският и Великопреславски митрополит Йосиф, а тържествено слово произнася главният директор на Българските държавни железници инженер Б. Колчев.

Изграждането на стария мост е започнало през май 1937 г. и се предприема тъй като временното понтонно съоръжение над канала "море – езеро" вече не е било в състояние да поема нарасналия трафик между двата бряга.

Железният мост е разполагал с подвижна част, повдигаща се всеки път, когато се налагало преминаването на кораб с по-голяма височина. Системата, била изработена от немска фирма, и се отваряла само за две минути и половина. Основите на моста били разположени на 12 метра дълбочина върху опора от кварцов пясък. Съоръжението било проектирано за канал с широчина 100 метра, със среден отвор при подвижната част широк 30 метра. През ноември 1938 г. мостовото съоръжение е завършено, по него е прокарана и жп линия, водеща до тогавашните петролни резервоари.

За да се намали рискът плавателен съд да се блъсне в моста, били поставени специални колони, облицовани с дърво, които да поемат ударите от отклонилите се кораби и да ги насочват към отвора на моста.

Мостът изпълнявал функциите си до 28 януари 1975 г., когато преминаващият през канала съветски кораб "Павел Постишев" се блъсва в него и го поврежда. Причината за инцидента се оказват пропуски в работата на екипажа. Кормчията реагирал бавно на подаваните команди. Така не могъл успешно да отклони носа на кораба от отбивача преди моста. Капитанът пък не успял да даде адекватни команди и плавателният съд се забил в съоръжението. Тогавашните държавници намират решение с временни мостови съоръжения, които възстановяват връзката между двата бряга.

Откриването на новия Аспарухов мост, построен за 3 години, се случва през 1976 година.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html