Пилотът от Формула 1 Люис Хамилтън се гордее с постижението на футболиста Винисиус Жуниор, който спечели наградата "Сократес" по време на церемонията на "Франс футбол", проведена в понеделник. Бразилецът от Реал Мадрид получи приза заради активната си кампания против расизма.

Вини е основател на фондация, която строи училища в бедни региони в Бразилия и инвестира в образованието на децата. Той често се превръща в обект на дискриминация, какъвто е случаят с Хамилтън и много други спортисти.

"Впечатляващо е да виждаш хора като него, които се изправят пред огромни предизвикателства, но проявяват изключителна смелост", заяви Хамилтън в интервю за агенция “Ройтерс”, цитиран от БТА.

Британецът е много популярен в Бразилия и дори получи гражданство през миналата година.

Винисиус, единственият бразилец в топ 10 на "Златната топка", обеща да продължи кампанията си срещу дискриминацията, след като взе наградата "Сократес". Институтът "Вини Джуниър" бе създаден през 2020 и помага на над 10 хиляди деца от 15 училища.

"Гордея се, че хората го познават и го приемат топло. Той спечели наградата не само защото е страхотен спортист, но и лидер", каза още Хамилтън.