Барселона посреща Алавес в мач от 13-тия кръг на Ла Лига. Каталунците има какво да доказват на феновете си, след като загубиха два от последните си три мача във всички турнири, като едната бе особено болезнена - от големия съперник Реал Мадрид. Днес Барселона със сигурност ще търси трите точки, за да скъси дистанцията на върха в класирането от сензацията Жирона и тима на Карло Анчелоти. Алавес пък определено не е във форма, като има едва една победа в Ла Лига в последните осем мача, макар и тя да беше в предишния кръг.

Статистиката е категорично на страната на Барселона, като Алавес е побеждавал каталунците за последно през 2016 г., а в следващите 12 двубоя “блаугранас” имат цели десет победи и само два мача са завършвали наравно.

Наставникът на Барселона Чави Ернандес има кадрови проблеми, като няма да може да използва контузените Сержи Роберто и Френки де Йонг, a Гави е наказан. Днес специалистът е направил шест промени в състава си в сравнение със загубата с Шахтьор (Донецк). Роналд Араухо ще е на десния бек, а Жул Конде и Иниго Мартинес ще са в центъра на отбраната, докато този път Жоао Кансело ще играе отляво на защитата. Маркос Алонсо и Андреас Кристенсен започват на пейката днес.

🚨 BARÇA XI 🚨#BarçaAlavés pic.twitter.com/DzsDH1o7pz

— FC Barcelona (@FCBarcelona) November 12, 2023

Педри и Фермин Лопес заменят в халфовата линия на каталунците наказания Гави и Ориол Ромеу, който е резерве. Илкай Гюндоган допълва тримата в средата на терена за “блаугранас”. Роберт Левандовски, който няма гол от шест мача насам, ще води атаката на Барса, заедно с Жоао Феликс и Ламин Ямал, които влизат на местата на Рафиня и Феран Торес.

👥 Con este 𝗢𝗡𝗖𝗘 𝗜𝗡𝗜𝗖𝗜𝗔𝗟 nos enfrentaremos al @FCBarcelona #BarçaAlavés | #GoazenGlorioso ⚪️🔵 pic.twitter.com/L4tW5DbhCM

— Deportivo Alavés (@Alaves) November 12, 2023

Алавес пък също има своите проблеми, като с травми са Джулиано Симеоне, Александър Седлар и Карлос Бенавиедес. Наставникът Луис Гарсия е избрал формация 4-2-3-1, като на върха на атаката е нигериецът Саму, подпомаган от Йон Гуриди, Антонио Бланко и Луис Риоха.

БАРСЕЛОНА (4-3-3): Тер Стеген; Араухо, Кунде, Мартинес, Кансело; Педри, Гюндоган, Фермин; Ямал, Левандовски, Жоао Феликс

АЛАВЕС (4-2-3-1): Сивера; Горосабел, Абкар, Рафа Марин, Дуарте; Хави Лопес, Гевара; Гуриди, Бланко, Риоха; Саму