Бившият световен шампион по бокс в средна категория Генадий Головкин ще се бори за запазването на бокса в олимпийското семейство като председател на Националния олимпийски комитет на Казахстан.

Нокаутьорът, който е носител на сребърен медал от Игрите в Атина от 2004-а, споделя, че все още не е приключил с битктие, но към момента се е фокусирал върху работата си като посланик на спорта зад бюро.

“Времето ще каже дали съм спрял с бокса. Сега имам цел този спорт да остане в олимпийските игри и обичам това, което правя. В същото време, аз знам, че животът се движи. Ако има големи предизвикателства пред мен, то може и да ме видите отново на ринга. Това е възможност да помогна за развитието на спорта в моята държава. Аз съм спортист. Не съм бюрократ. Искам да работя за другите спортисти. Трябва да се борим с корупцията. И трябва да изкореним възможностите за корупция, да направим така, че корупцията да не е възможна. И не говоря за никоя конкретна държава. Казвам, че това е универсален проблем. "Това ме разстройва. И смятам, че ситуацията е неприемлива, не защото съм боксьор, а защото боксът е един от най-популярните спортове в света. И е изключително трудно да си представим олимпийски игри без бокс. Така че трябва да направим почти всичко възможно, за да запазим бокса като част от олимпийската програма. И смятам, че е важно да го запазим, защото той дава начален старт на боксьорите. Дава им възможност да продължат професионалната си кариера, след като приключат с аматьорската си кариера. Така че боксът трябва да бъде част от Олимпийските игри."

Головкин ще бъде в Париж, където заедно с други ръководители на национални комитети ще обсъждат как да спасят участието на спорта в Игрите.

Последвайте каналите ни в: