Шампионът на Сърбия Цървена звезда нанесе на големия си съперник в местното първенство Партизан едно от най-тежките поражения, след като в 176-ото вечно дерби на страната го победи с 4:0 на неговия стадион.

Всичко това отприщи гнева на привържениците на Партизан, а треньорът Александър Станоевич беше нападнат от фенове по време и след мача. Наставникът, който работи за трети път в кариерата в родния си клуб, където е бил и футболист, успя да чуе "Станое, махай се" на полувремето, но истински грозните сцени се разиграха след края на срещата.

Partizan manager Aleksandar Stanojevic with bruises on his face after Partizan fans were throwing objects & trashed the dressing room after the 4-0 loss to Crvena zvezda in the Belgrade Derby.

Pathetic stuff. They should have done that to the people who are actually in… pic.twitter.com/PBAdhDa5CC

— Serbian Football (@SerbianFooty) September 23, 2024

Станоевич се появи на пресконференцията с две порезни рани по лицето – аркада над лявото око и лепенка на носа. Първоначално се смяташе, че той е бил удрян от публиката на Партизан, но той отрече. Пред журналистите в залата той каза, че нараняванията са причинени от парчета от счупено стъкло в съблекалнята на клуба.

Недоволни фенове блъскаха по прозорците на стадиона, а парчета стъкло раниха треньора, който заяви също така, че няма проблем да си подаде оставката. Но категорично не е съгласен с обвиненията и обидите, че се е продал на някого, като дори се разплака на пресконференцията.

🗣️ “Ali da sam se prodao… Kome?”

Trener Partizana Aleksandar Stanojević pojavio se na konferenciji za medije rasečenog lica, uz flastere iznad oka i na nosu, posle poraza od Crvene zvezde 0:4 u 174. Večitom derbiju u Humskoj.

🎥 Arena Sport pic.twitter.com/h7Rzqd6MSO

— Sportal.rs (@SportalSrbija) September 23, 2024

Какво може да се каже след такъв резултат, освен че е срам. За мен най-големият. Извинявам се на всички, че позволих да загубим така. Звезда показа класа срещу нас. Поемам отговорност за всичко това. Най-тежкото поражение, което съм преживявал.

Феновете счупиха стъклото в съблекалнята, това ме поряза. Стъклото се счупи и всичко е върху мен. Имаше много кръв. Дойдох само да изразя уважението си. Феновете скандират, че съм продал Партизан… На кого се продадох? Да продам Партизан? Не съм човек, който бяга от отговорност, но ако се продадох... На кого?” каза Станоевич през сълзи, цитиран от колегите от Sportal.rs.

Наставникът беше смятан за един от любимците на феновете заради успехите си в предишните си престои начело на клуба. Сега обаче след физическото нападение по всяка вероятност той ще подаде оставка.

📺 Konferencija za medije posle završenog 174. ,,večitog derbija"https://t.co/fDS4Vm2EwX pic.twitter.com/EpE5BVfGZT

— FK Partizan (@FKPartizanBG) September 23, 2024

Партизан има 22 шампионски титли на Сърбия, с две по-малко от Цървена звезда, като за последен път са вдигали купата през 2017-а година.

В самата среща хеттрик за Звезда реализира сенегалецът Шериф Ндиайе, който беше точен в 24-ата, 55-ата и 65-ата минути. Едно попадение добави Катомба Мвумба в последните секунди на първата част. След девет кръга от първенството Цървена звезда отново изглежда като непоклатим фаворит, водейки с 22 точки и мач по-малко. Партизан заема едва 9-о място с 11 пункта.

Следвай ни: