Въпреки решението на УЕФА окончателно да отхвърли варианта “Сан Сиро” да е домакин на финала в Шампионската лига през 2027-а, в Италианската футболна федерация (FIGC) не са се отказали от желанието си друг от местните стадиони да приеме битката за трофея в турнира след три години, пише “Гадзета дело спорт”.

Както е известно, в УЕФА имаха намерението да дадат домакинството на финала в ШЛ на “Джузепе Меаца” за сезон 2026/27, след като стадионът не е имал тази чест от 2016-а насам, когато трофеят беше спечелен от Реал Мадрид след изпълнение на дузпи срещу Атлетико Мадрид. За целта от евроцентралата поискаха гаранции, че през 2027-а няма да има ремонтни дейности на стадиона в Милано предвид желанието на градската управа да той да бъде реновиран. В УЕФА обаче не са получили необходимите уверения заради несигурното бъдеще на “Сан Сиро” и затова вчера официално отнеха планираното домакинство на съоръжението.

San Siro will no longer host the 2027 Champions League final as the stadium undergoes renovations for the 2026 Winter Olympics and the 2032 Euro.

UEFA is expected to announce the new venue by June 2025. pic.twitter.com/55vlFtcPI6

— CBS Sports Golazo ⚽️ (@CBSSportsGolazo) September 24, 2024

След като вече е ясно, че в Милано няма да се проведе финала на ШЛ след три години, от FIGC категорично са решили да не загубят възможността важният мач да се изиграе в Италия. Ето защо оттам са готови да предложат на УЕФА въпросният двубой да се изиграе на “Олимпико”, който е единственият друг местен стадион, който покрива изискването за капацитет от поне 60 хиляди зрители. Ако стадионът бъде избран, той ще приеме финал в турнира за първи път от 2009-а насам, когато Барселона триумфира срещу Манчестър Юнайтед. За отбелязване е обаче, че сега всички местни федерации в Европа ще могат да кандидатстват за овакантения финал през 2027-а, като решението за домакинството ще бъде взето догодина.

San Siro, dopo la bocciatura Champions obiettivo Euro 2032. E la Figc rilancia subito con Roma https://t.co/RRk5Ckv5zU

— La Gazzetta dello Sport (@Gazzetta_it) September 25, 2024

От друга страна, това, че “Джузепе Меаца” няма да е мястото на финала в ШЛ след три години, не означава, че Милано ще бъде лишено от възможността да бъде домакин на мачове от Евро 2032, което ще се проведе в Италия и Турция. Планът на FIGC остава столицата на Ломбардия да бъде една от локациите на бъдещото Европейско първенство независимо дали мачовете ще се играят на реновиран “Сан Сиро”, или на новоизграден стадион в града.

Следвай ни: