Полузащитникът на Манчестър Сити Родри ще отсъства от игра "дълго време" и ще се нуждае от операция, потвърди мениджърът на тима Джосеп Гуардиола.

Испанският национал получи травма на коляното през първото полувреме при равенството на шампионите с Арсенал в Премиър лийг на "Етихад" в неделя. 28-годишният футболист сега е в Барселона, където преминава прегледи и все още няма точна прогноза. Според английските медии той може да пропусне останалата част от сезона. Въпреки че проблемът е очевидно сериозен, Гуардиола остава с надеждата, че всичко няма да се окаже толкова лошо.

"Все още нямаме окончателна информация. Той ще отсъства за дълго време, но има някои мнения, че може би ще бъде по-малко, отколкото очакваме. Точно сега не мога да ви кажа колко време няма да играе, защото чакаме последна информация от лекарите, за да знаем какво точно каква е травмата и кога ще бъде опериран", заяви наставникът на “гражданите” след снощната победа над Уотфорд с 2:1.

🚨🔵 Pep Guardiola: “We will lose Rodri for a long time”.

“But there's some opinions that it will be less than we expect... we're waiting for the last phone calls and the type of surgery he needs”.

“We will know within 24h”, says via @City_Xtra. pic.twitter.com/I1BxQF8yNs

— Fabrizio Romano (@FabrizioRomano) September 24, 2024

Новината е тежък удар върху надеждите на Сити да спечели титлата в Англия за рекорден пети пореден сезон. Сити не е загубил нито един от последните 48 мача от Висшата лига, в които Родри участва. Единственото негово поражение през последната кампания беше загубата на финала за ФА Къп от Манчестър Юнайтед през май. Халфът изигра ключова роля за триумфа на Испания на Евро 2024 и е един от основните фаворити за спечелване на наградата "Златната топка". Гуардиола признава, че неговото отсъствие ще бъде голям проблем за тима.

"Не искахме това, но все пак ще имаме добър сезон. Вярвам много на моите играчи, длъжен съм да намеря решение. Родри е незаменим и отборът ще се лиши от най-добрия полузащитник в света за дълго време. Разбира се, това е голям, голям удар за нас. Но това е футболът, случва се и е мое задължение да намеря решение, за да бъдем конкурентоспособни, както сме били в последните години", заяви мениджърът.

🔵⚠️ Pep Guardiola on Rodri's injury: "One doctor said it's a big, big injury... the other said not as much, so we'll see".

"Now it's important to support him. Safe recovery, I would say not even a speedy recovery. Safe recovery for his future, for his career". pic.twitter.com/pVCftO29Vf

— Fabrizio Romano (@FabrizioRomano) September 25, 2024

Това е разочароващо начало на сезона за Родри, който пропусна първите четири мача на Сити, включително този за “Къмюнити Шийлд”, поради контузия на бедрото. Сблъсъкът с Арсенал беше негов първи старт през кампанията и той беше принуден да напусне, след като контузи коляното си след контакт с Томас Партей. Испанецът премина в състава на “небесносините” през 2019 година от Атлетико Мадрид и има 260 мача във всички турнири, като помогна на клуба да спечели четири титли, както и Шампионска лига през 2023-та, отбелязвайки победния гол на финала.

Следвай ни: