Викторио Илиев е най-новото име в рубриката на Sportal.bg "Запомнете това име" с автор и водещ Рая Иванова. В нея ние ви представяме талантливи български спортисти на възраст между 14 и 19 години. Роденият в Русе Илиев е 18-годишен и през 2024 г. спечели европейската титла по бокс за младежи в категория до 60 килограма на шампионата в Пореч. Негов личен треньор е Алексей Рибчев, под чието ръководство стига до успехите си до момента.

В своята кариера той има също и сребърни отличия от европейски първенства за младежи, но през 2024 г. за първи път стъпи на най—високия връх на континентален форум. През 2023 г. Викторио спечели и златен медал на Световната купа за младежи в Будва.

8

Началото
"На 9-годишна възраст баща ми ме насочи към боксовата зала и тогава за първи път отидох на тренировка по бокс. Оттогава не пропускам тренировка и усетих, че е моят спорт и е това, с което искам да се занимавам", разказа Илиев пред Sportal.bg за първите си стъпки в бокса.

Това обаче не е първият спорт, до който се е докосвал 18-годишният русенец: “Тренирал съм и джудо около две години. Не видях обаче достатъчно прогрес и реших да се насоча към друг спорт, а именно бокса.”

Това са основните два спорта, които Викторио е тренирал състезателно, но през лятото обича да практикува плуване.

8

Бокс и качества
Викторио е благодарен, че чрез спорта е успял да изгради много положителни качества: "Спортът ме е научил на дисциплина, уважение към по-големите, защото във всички зали има по-големи от теб, които са с повече успехи и трябва да уважаваш. Подрастващите деца, които не са влизали в зала, нямат достатъчно уважение към по-големите. Когато влязат в зала и видят правилата там, се научават на уважение към по-големите. Научават се да се държат както трябва."

Европейската титла
"Смея да твърдя, че тази титла е едно стъпало, което в продължение на 3-4 години не успявах да изкача. 2022 г. станах втори в Европа, следващата година отново станах втори в Европа и чак през 2024 г. успях да изкача европейския връх. Това е тепърва началото на моята кариера и се целим по-нависоко."

Имало ли е главозамайване при спечелената европейска титла или Викторио е научил своя урок? "Тази година мога да кажа, че главозамайване не е имало, защото съм си патил от това в предишни години. Миналата година станах шампион на Световна купа и след един месец беше Европейското, което беше по-важното състезание. Аз се главозамаях, защото победих силни боксьори там и на най-важното състезание станах втори. Вече си научих урока да не се главозамайвам."

8

Преход от младежи към мъже
"Със сигурност е труден, но с правилни тренировки, спаринг партньори и обменяне на опит с други боксьори, преходът ще е възможен."

За какво мечтае Викторио в мъжкия бокс, кои са неговите идоли, за нежната подкрепа до него, за свалянето на килограми, треньорската кариера, професионалния бокс и др. интересни неща около него може да научите във видеото.

Следвай ни:

Снимки: Борислав Цветанов