Арина Сабаленка е амбицирана да запази първото си място в световната ранглиста по тенис за жени възможно най-дълго, след като изпревари Ига Швьонтек преди финалния турнир на WTA в Саудитска Арабия през следващия месец, пише агенция Ройтерс. Беларуската състезателка спечели две титли от Големия шлем през 2024, а към тях добави и трофеите на турнирите в Синсинати и Ухан.

Тенисистките са задължени да играят на поне шест турнира от ранг УТА 500 през годината, но Швьонтек пропусна тура в Азия заради преумора. Така полякинята остана само с две надпревари за сезона и наказанието я остави зад Сабаленка в класацията.

Беларуската тенисистка бе начело на ранглистата за осем седмици през миналата година, но Швьонтек я измести от първото място на Финалите на WTA. Сабаленка се надява този път да се задържи по-дълго начело на ранглистата.

N1…. Let’s see for how long this time 🙌🤞❤️

— Sabalenka Aryna (@SabalenkaA) October 21, 2024

"Номер 1… Да видим колко време ще остана на това място този път", написа тя в Х.

Сабаленка има 9 705 точки и 40 повече от Швьонтек преди финалния турнир на WTA, който предлага 1 500 точки. Надпреварата на твърдите кортове в Рияд е от 2 до 9 ноември и в нея ще участват осемте най-добри тенисистки на сингъл.

Следвай ни:

Снимки: Imago