Все по-ожесточена става битката за последните две места, даващи право на участие във Финалите на АТР в Торино. Развоят на турнирите през миналата седмица доведоха до някои размествания и Томи Пол изпревари Григор Димитров.

Двамата се срещнаха на финала в Стокхолм, но най-добрият български тенисист не успя да се пребори за втора титла в шведската столица и десета в кариерата си. Димитров загуби с 4:6, 3:6, като с това той подобри миналогодишното си представяне, когато отпадна на полуфиналите. Спечелените в Стокхолм точки му позволиха да се изкачи на 9-о място в световната ранглиста, но в класацията за Торино българинът се смъкна на 11-ата позиция с актив от 3150 точки. Томи Пол е с 35 повече от него, деветият Алекс де Минор е с 3406, осмият Андрей Рубльов с 3670, а седмият Каспер Рууд има 3895 точки.

В класацията Race to Torino се отчитат точките, спечелени от тенисистите през настоящия сезон, а във Финалите на АТР участват осемте най-добри през годината.

През тази седмица Григор Димитров ще играе на АТР 500 турнира във Виена (Австрия). 33-годишният хасковлия е поставен под №3, а в първия кръг ще се изправи срещу най-добрия китаец Чжан Чжичжен.

Чжан е 46-и в света, но в последно време не се намира в оптимално състояние и записа четири поредни загуби - в Хангжоу, Пекин, Шанхай и Алмати.

При успех над китаеца във Виена, Григор ще очаква победителя от Томас Махач срещу Фабиан Марошан. На четвъртфиналите пък българинът може да срещне евентуално някого измежду Доминик Тийм, Лучано Дардери, Кей Нишикори и Джак Дрейпър.

Миналата година първата ни ракета отпадна на осминафиналите от Даниил Медведев. Тогава обаче Гришо беше 17-и в света и затова толкова рано срещна един от топ поставените, докато сега това може да стане чак на полуфиналите в лицето на водача Александър Зверев. В турнира ще участват и двама от преките конкуренти на Димитров за място в Торино. Под номер 2 в основната схема е Алекс де Минор, а четвърти поставен е Томи Пол. Конкуренция ще им правят Лоренцо Мусети, Джак Дрейпър, Франсис Тиафо, Алексей Попирин и др.

Следвай ни: