Отборът на Ню Йорк Либърти завоюва първата си титла в женската Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада (WNBA), след като победи Минесота Линкс с 67:62 (10:19, 17:15, 20:10, 13:16, 7:2) след продължение в петата среща и спечели финалната серия с 3-2. Преди този успех баскетболистките от Голямата ябълка се препъваха пет пъти на последното стъпало. Линкс пък пропуснаха да спечелят рекордна пета титла.

YOUR 2024 WNBA CHAMPIONS 🗽

The @nyliberty secure their first title in franchise history!#WelcometotheW | WNBA Finals @YouTubeTV pic.twitter.com/4GSpHZ4oW0

— WNBA (@WNBA) October 21, 2024

Джонкел Джоунс допринесе за победата на Либърти със 17 точки и 6 борби и беше обявена за Най-полезна състезателка във финалите на женската НБА. 30-годишната Джоунс записа средно по 17.8 точки и 7.6 борби на мач във финалите.

Минесота имаше аванс от 34:27 на почивката, но след силна трета част домакините обърнаха до 47:44 в своя полза. След равенство 60:60 в редовното време, в продължението Ню Йорк Либърти се наложи със 7:2 точки.

Views of the Champions 🏆 pic.twitter.com/2sJM5uYshK

— WNBA (@WNBA) October 21, 2024

"Това е нещо специално и се опитвам да не плача“, каза Бриана Стюарт, която заедно със Сабрина Йонеску спечели златен медал с националния отбора на САЩ на Олимпийските игри в Париж.

"Имахме някои възходи и падения. Серията беше трудна, но се преборихме, защото искахме да донесем титлата у дома в този град и за тази публика", добави Стюарт, която завърши с 13 точки, 15 борби и 4 асистенции за победата на Либърти.

"Дори не бих могла да мечтая за това", коментира Джоунс и добави: "Това е най-големият момент и трябва се отдадеш, ако искаш да станеш шампион. Всичко беше свързано с това и ние да спечелим заедно, защото наистина се обичаме."

Jonquel Jones was a force in Game 5, finishing with 17 PTS and 6 REB to lead the Liberty to their first-ever title and earning MVP honors 🏆#WNBAFinals presented by @YouTubeTV pic.twitter.com/yviZzPV3qu

— WNBA (@WNBA) October 21, 2024

Серията за титлата, в която три мача бяха решени с 3 точки или по-малко, сложи край на сезон, в който WNBA беше подсилена от пристигането на Кейтлин Кларк като новобранец в Индиана Фийвър, като нейната популярност достигна нови висоти.

Старши треньорът на Минесота Линкс Черил Рийв заяви след серията, че шампионатът на WNBA е бил "откраднат" нейния отбор, оплаквайки се от съдийството в неделя вечер. Тя визира спорния фаул, отсъден на Бриана Стюарт за два наказателни удара, с които се стигна до равенство в двубоя 5.2 секунди преди края на редовното време.

"Знаем, че можехме да направим някои неща, но не трябваше да се стига до това. Не е толкова трудно. Съдийството не е толкова трудно", коментира Рийв, която изведе Линкс до четири титли на WNBA и е беше селекционер на женския състав на САЩ при спечелването на златото в Париж.

Баскетболистките на Либърти изпълниха 25 наказателни удара и вкараха 21, докато тези на Линкс отбелязаха 7 от 8 опита.

Следвай ни: