На днешния 22 октомври се навършват точно 125 години от събитие, поставило началото на един велик клуб - Барселона. На тази дата през 1899 година в местния вестник “Сосиедад Лос Депортес” излиза кратка обява. В нея пише, че се търсят ентусиасти за създаването на футболен клуб.

Обявата е поръчана от швейцареца Жоан Гампер, който е определян за баща на каталунския колос. Чрез нея той намира още 11 фенове с идеята да основат Барса като клуб, което се случва само месец по-късно.

Гампер се обръща към журналиста Канс Кампер, който е работел в спортния отдел на вестника, след което излиза следното съобщение:

“Нашият приятел и колега г-н Канс Кампер от спортната секция на “Сосиедад Лос Депортес” и швейцарец, който има желание да организира футболни мачове в Барселона, призовават всички, които се интересуват от въпросния спорт, да се свържат с него (Кампер - б.р.), като се отбият в редакцията на вестника във вторник или петък от 9 до 11 часа”.

На призива се отзовават 11 човека, които заедно с Гампер на 29 ноември 1899 година основават Барселона.

През въпросните години футболът е бил непонятен за медиите в Испания. В някои вестници той е бил описван като “игра, при която целта е топката да влезе във врата, направена от дървени летви”.

Следвай ни: