Отборът на Богданка ЛУК (Люблин) направи нещо немислимо преди началото на новия сезон в полската Plus Liga и привлече един от най-добрите волейболисти в света през последните години - Вилфредо Леон.

Воденият от Масимо Боти клуб Богданка през миналия сезон завърши на 5-о място в шампионата на Полша. Освен звездата Вилфредо Леон в тима от Люблин бяха привлечени още капитана на националния отбор на България Алекс Грозданов, канадецът Финиън МакКарти, нидерландецът Бени Туинстра, а в отбора играят още разпределителят на “Дружина полска” Марчин Коменда, както и либерото на Бразилия Талес Хос.

След първите 7 кръг Богданка ЛУК (Люблин) записа 7 победи от 7 мача.

В Полша вече упорите се говори за ефектът “Вилфредо Леон”.

👑 𝗪𝗜𝗟𝗙𝗥𝗘𝗗𝗢 𝗟𝗘𝗢𝗡 w drużynie 7. kolejki @PlusLiga_ , a 𝗠𝗔𝗥𝗖𝗜𝗡 𝗞𝗢𝗠𝗘𝗡𝗗𝗔 wśród rezerwowych 👏 pic.twitter.com/asVRWzw3PD

— Bogdanka LUK Lublin (@LukLublin) October 22, 2024

“Смеехме се, че нашите фенове идваха да гледат силни отбори в нашата зала. Сега те идват с нас и в други градове”, заяви президентът на клуба Кшищоф Скубишевски, който договори пристигането на волейболната суперзвезда Вилфредо Леон преди сезона на Plus Ligа.

Кшищоф Скубишевски даде интервю на колегата Марек Жоховски за полското издание "Super Express". Влиянието на кубинецът, който играе за националния отбор на Полша, върху интереса към мачовете от Plus Ligа е изключително голямо сред феновете.

Menedżerowie już oferują gwiazdy, sponsorzy sami proponują wsparcie, budżet wzrośnie - to także "efekt Leona" w #PlusLiga

O tym wszystkim i planach klubu szef @LukLublin Krzysztof Skubiszewski opowiedział @SportSE_pl ⤵️https://t.co/ednC6ozElD

— Marek Żochowski (@Marek_Z_SE) October 23, 2024

Клубът от Люблин също записва само печалби - спортни и маркетингови.

- “Ефектът Леон" вероятно не е голяма изненада за вас?

- В някои ситуации съм приятно изненадан, други неща сме предвидили. Защото не става дума само за Люблин, но и за Plus Liga извън нашия град. Смеем се, че нашите фенове идваха да гледат силни отбори. Сега в други градове идват да гледат нашия отбор, защото Вилфредо Леон е там. Със сигурност е приятна изненада, че продажбите на билети във фенклуба са на нивото, на което са в момента.

– Посещаемостта в първите 4 домакински мача е двойно по-висока спрямо предходната година.

– В този момент от сезона всъщност имаме два пъти повече зрители по трибуните, отколкото миналата година, но в Люблин като цяло феновете винаги са били много. В предишните два сезона бяхме на второ място в Plus Liga по среден брой зрители с 2600 във всеки мач.

А последният ни рекорд по скорост на продажба на всички билети е 14 минути за мача срещу ЗАКСА.

– Вашата зала събира 4200 зрители и напоследък е пълна. Колко билета бихте могли да продадете, ако нямаше ограничения за размера на залата?

– Това не са точни данни, а определени оценки или прогнози. Вярвам, че ще бъдат продадени 8 000/10 000 билета за мачове срещу топ отбори, като ЗАКСА или Ястрежебски Венгел. За останалите битки от Plus Liga на Полша, около 6000. Има добра посещаемост на много спортове на закрито в Люблин. Ако се направи нова по-голяма арена, то със сигурност ще е пълна.

𝗠𝗿 𝗪𝗶𝗹𝗳𝗿𝗲𝗱𝗼 𝗟𝗲𝗼𝗻 ⭐

Statystki Wilfredo w meczu przeciwko @GKSSiatkowka: 1️⃣4️⃣ punktów, z czego 12 po atakach przy 80% skuteczności w ataku oraz 2 asy serwisowe 🔝

Fot. Tomasz Błaszczyk pic.twitter.com/bWeipUSkbq

— Bogdanka LUK Lublin (@LukLublin) October 20, 2024

– Как самият Вилфредо Леон реагира на цялото това въодушевление около него. Вие също бяхте изненадани от мащаба?

– Той е волейболна звезда, така че раздаването на автографи е нещо естествено за него. Винаги отделя време на феновете и е търпелив. Въпреки че понякога му се струва малко непосилно, че има толкова дълги опашки и понякога отнема цял час. Също и след мача пред залата, когато хората чакат да го видят, както наскоро в Катовице. Той свикна да го разпознават по улиците и в другите клубове.

– Може ли да се каже, че трансферът на Леон вече се изплаща?

- Определено. Когато подписахме договора, бяхме сигурни какъв ще е резултатът и че интересът на медиите и феновете ще бъде огромен. Това създава и стимул за нови спонсори. Що се отнася до подписването на Вилфредо Леон, намерихме спонсорска група за неговия договор. Тези пари се появиха извън бюджета. Виждаме и нарастващ интерес от потенциални благодетели. Вече не сме единствените, които трябва да ги търсят и да вършат работата по набирането на средства. Самите фирми идват при нас и заявяват желанието си да участват в проекта.

– Новите спонсори средства ли са за нови звезди?

– Бюджетът ще бъде по-голям, следващия сезон определено ще искаме да се подсилим и да се борим за още повече, също и в европейските купи. Нашият клуб има кратка история, досега не сме били познати нито в Европа, нито в света. Благодарение на трансфера на Вилфредо Леон получихме признание. В по-важните лиги всички вече знаят кои сме и какъв клуб е този Богданка ЛУК (Люблин).

- Това ще ви улесни ли в работата по трансфери за следващите сезони и ще придобиете ли нови звезди?

– Все още не, но вече имаме първи запитвания от агенти. И мога да кажа, че ставаше дума и за звездите. Мениджърите разговарят със своите играчи и могат бавно да им покажат на кои пазари си струва да се обърне внимание. Ще изчакаме известно време с решенията, но подчертавам, че нашият план е още повече да подсилим клуба през следващия сезон. Поставяме си все по-амбициозни цели. Непрекъснато се развиваме, а за най-добрите волейболисти е важно и участието в европейските състезания.

– След 7 мача от сезона вие сте единственият непобеден отбор в Plus Liga. Колко изненадваща е тази ситуация за вас?

– Серия от 7 победи не се случва често, особено в Полша, която има най-силното първенство в света. Това е приятна изненада. Въпреки това, в крайна сметка и загубите ще дойдат, и ще трябва да ги приемем. Прогнозите на специалистите гласеха, че ще сме сред отборите, които ще играят в плейофите, но не бяхме категорични фаворити за медали. Ние също не говорим за себе си по този начин, подчертаваме, че искаме да подобряваме резултатите си всяка година. Това, разбира се, означава, че имаме голямо желание да подобрим 5-ото си място от миналия сезон. Знаехме с кого ще сключим договор и вярвахме в този отбор. Някой ще каже, че нямаме голяма звезда освен Вилфредо Леон. Но имаме и други национали, сред които бразилецът Талес Хос, българинът Алекс Грозданов, канадецът Финиън МакКарти, нидерландецът Туинстра, да не говорим за силния полски разпределител Марчин Коменда. Това не са анонимни герои. Бяхме сигурни, че Леон ще получи помощ в отбора и няма да бъде, както някои специалисти посочиха, сам на терена. Мисля, че първите мачове ясно показаха това.

Следвай ни: