- Г-н Нинов, в дневния ред на последно събиране на Управителния съвет на БФВ имаше точка 4, която "включваше разглеждане на доклад на Деян Нинов относно направено предложение за промяна в организирането на мачовете от груповата фаза в първенството на А НВГ – мъже". Може ли да дадете повече подробности за това ваше предложение?

- Целта на това предложение е с една административна промяна да бъдат подкрепени 18-те клуба участници в първенството на "А" НВГ(ВК МАРИЦА БЕЛОВО, ВК ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ, ВК ЕЛИТ СИЛИСТРА, ВК СЛИВЕН, ВК БЛАГОЕВГРАД, ВК СЕПТЕМВРИ ПРО СИНЕМА, ВК ПОПОВО 09, ВК ВОЛОВ 2020, ВК СЛИВЕН ВОЛЕЙ, ВК ТРОЯН ВОЛЕЙ, ВК БОТЕВ гр. Ихтиман, ВК ОСЪМ, ВК ЛЮЛИН, ВК МЕТАЛУРГ, ВК ТЕТЕВЕН ВОЛЕЙ, ВК ХАН АСПАРУХ,ВК ЛОКОМОТИВ гр. Червен Бряг и ВК ФЕНИКС 2024). Като това по никакъв начин да не натоварва допълнително федерацията с разход. Това е най-ниското ниво на мъжки волейбол и реално то е аматьорско. Като в тази група участват клубове със скромни финансови възможности, а благодарение на тях има градове, в които ако не са те, думата волейбол въобще няма да се чува. Предложението е - в мачовете от груповата фаза на този шампионат да няма съдийски делегати, за да пестят клубовете от разходи, които могат да ги използват за нещо друго. Защото клубовете покриват всички разходи за съдиите и делегатите, като пътни, дневни и ако се наложи дори даже и нощувки, имало случай на делегати с претенции да се плаща по две нощувки и т.н. Предложението е тази такса, респективно присъствието на това служебно лице, да отпадне само за груповата фаза, а да остане за плейофите, за да е балансирано и спрямо делегатите. Бих дал пример с някои от мачовете при юношите, където нивото на волейбол е по-високо от това в "А" НВГ, но срещите винаги са се играли без делегат и протичат нормално. Разбира се, когато е възникниквал някакъв проблем, съдийте са тези, които имат право да докладват и т.н.

- В съобщението на сайта на федерацията четем, че по това предложение не е взето решение. Вие лично оптимист ли сте, че то ще бъде гласувано?

- Логично е, след като всички участващи клубове в тази дивизия го искат и са го подкрепили, то да бъде прието. Защото реално федерацията е сдружение на клубовете, а не на съдиите или пък на делегатите. Но да ви кажа честно не съм сигурен дали ще се приеме, защото в УС на БФВ всичко е възможно… Ако зависеше само от мен, вече да е факт, ама не зависи от мен. Аз дори не съм вписан като член на новия УС и нямам право на глас.

- Усещам, че сте по-скоро скептичен...

- Скептичен съм, защото имаше синхронизирани действия от няколко човека в посока това предложение да бъде заметено под килима. С обяснения, че видите ли младите съдии трябвало да се учат и като имало делегат той им пишел оценки и така те се учели... Аз също съм на мнение, че някои съдии имат нужда да се учат, и то даже много имат да учат и адмирирам това. Но мнението ми е че тяхното учене не трябва да бъде на гърба на най-бедните клубове.

volleyweek.bg

Следвай ни: