Снимки: Наталия Вучкова, Валери Станков, Фейсбук 

Все по-гневни стават реакциите на варнеци по отношение на реконструкцията на района около Шишковата градинка в центъра на Варна. Това историческо за града място вече месеци наред е разкопано, а следящите отблизо работата на обекта са все по-стъписани от това, което се получава на практика.

Вече не са един и два постовете и снимките на ядосани варненци в социалната мрежа Фейсбук. Ето една от публикациите.

“Не виждам общо между проекта, който обяви, че ще изпълни община Варна, и това, което се случва в района на Д-р Шишковата градинка. Темповете и организацията на работата няма да коментирам - не’ам нерви.
Изненадващо се оказва, че ул. “Михаил Колони” става еднопосочна в частта си към Морската градина. Това означава, че вече без възможност за паркиране стават живеещите и на “Колони”, не само на “Свети Климент” и самата Шишкова.... Синя зона? Моля?! Общината знае ли колко семейства живят там?
Да, и ако питаш работници около училище “Свети Климент Охридски” кога приключват, казват “около 24 май”. Колегите им от другата страна на градинката са на друго мнение: “... до 2-3 месеца”. Ще трябва да се учим да летим. Няма жал към варненци...“, това коментира във Фейсбук варненката Наталия Вучкова.

Ще припомним и мнението отпреди няколко седмици, вече публикувано от „Петел“, което се отнася за същия ремонт.

Варненският поет Валери Станков се ядоса от очевидна грешка в поставянето на настилката и написа в социалната мрежа:

„Стотици варненци се дивят на поредната строителна изцепка - под мъдрото ръководство на трима строителни инженери нареждачи на тротоарни павета дадоха такъв уникален наклон на тротоара пред магазин "Оптика" в блок № 16 на ул. "Михаил Колони", че при първия пролетен дъжд основите на блока ще подгизнат във вода, а мазите ще се напълнят.

На моя въпрос дали това може да бъде поправено, например - с изсипване на още пясък за основа на паветата, техническият ръководител на обекта ми отговори:

- Е, ти ся кво искаш? Да го разваляме ли? Нямам намерение да плащам два пъти за тази работа?

На стената на блока ясно се вижда черната ивица, останала от предишния тротоар. А денивелацията е повече от очебийна - цели 20 сантиметра под нивото на предишния тротоар“.

Поне пет пъти е пренареждана настилката в участъка, който свързва ул. „Михаил Колони“ с централната пешеходна зона, разказват очевидци. В изпълнението на тази част от реконструкцията пък е зает един-единствен работник, който вече всички в района познават. Неговото име е Милен, разказва жител една от старите сгради в сърцето на Варна.

„Работи без почивен ден. Цялата улица реди сам. Жена му му подава паветата и седи до него. Дават му по 8 лева на квадрат. На 1 май даже работи“, разказа очевидец на все по-странното изпълнение на този иначе амбициозен проект.

На практика никой от живеещите в района варненци не харесва това, което се случва. Още по-ядосани са гражданите и от неяснотата за края работата.

Всичко е базирано само на слухове – според едни обектът ще е готов до началото на същинското лято, други обаче казват, че строителните работи ще продължат до септември.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html